Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. Je kunt dus klachten aan je huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen. 

Symptomen

Bij artritis psoriatica komen de gewrichtsontstekingen meestal voor in de gewrichten van je armen of benen, zoals je handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in je rug zitten, in je bekken, of op de plek waar je ribben aan je borstkas vastzitten. Soms komen ontstekingen, in de vorm van zwellingen van één (of meerdere) vingers of tenen voor. Je vingers en tenen zien er dan als een ‘worst’ uit, de zogenaamde dactylitis. Ook in de botaanhechtingen komen ontstekingen voor, bijvoorbeeld in de achillespees.

Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als je dat hebt, wordt je huid op sommige plekken rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van je ellebogen en knieën, je hoofdhuid (beginnend bij de haargrens) en je huidplooien. Psoriasis komt soms ook voor bij je navel, bilnaad en op je handpalmen en voetzolen. Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis unguum) waarbij putjes in je nagels ontstaan en bruine verkleuringen onder je nagel.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Reuma Nederland: www.reumanederland.nl(https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artritis-psoriatica/).