Chronische Pijnklachten

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een periode rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Als pijn langer aanhoudt

Pijn kan echter ook chronisch worden. Bij chronische pijn blijven de pijnklachten bestaan, ondanks dat de weefselschade grotendeels is genezen of stabiel aanwezig is. Pijn lijkt zijn functie (bescherming tegen weefselschade) te hebben verloren en gaat een eigen leven leiden. We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Belangrijk is om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie. Niet alleen de pijn zelf is een probleem, maar ook de gevolgen die de pijn heeft voor het dagelijks leven.

Video chronische pijn en revalidatie

Video chronische pijn van Specialisten Revalidatie Ziekenhuizen (SRZ)

Chronische pijn (vimeo.com)(https://vimeo.com/653719654/4907a5e5b4)

 

Video chronische pijn en wat revalidatie kan bieden

 

 

Tips om te bewegen

Tips om te bewegen voor mensen met chronische pijnklachten leest u op de website van Pijnalliantie Nederland.

Pijnalliantie Nederland - tips om te bewegen(https://pijnalliantieinnederland.nl/media/uploads/file/NL%20EFIC%20OTM%20patienten%20V2.pdf)

Meer informatie over chronische pijn leest u in de folder van Zorgstandaard chronische pijn(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/aamlvuom/zorgstandaard-chronische-pijn-patientenfolder.pdf).