Eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die zich uit in roodheid, kleine blaasjes, schilfering, zwelling, rode bultjes, korstjes en gaat vaak gepaard met veel jeuk. Ongeveer 10 tot 20% van de kinderen en 3 tot 5% van de volwassen heeft een vorm van eczeem.

Vormen van eczeem

Onderstaande 2 vormen van eczeem komen het meest voor:

Constitutioneel eczeem

Ook wel atopisch eczeem genoemd, wordt gekenmerkt door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering. De vroege/acute vorm van constitutioneel eczeem ontstaat vaak 2 tot 3 maanden na de geboorte en duurt tot een jaar of 2. Bij volwassenen zijn de huidklachten chronisch. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak een aanleg om allerlei allergieën – een atopisch syndroom genoemd – te ontwikkelen, zoals hooikoorts, astma of een voedingsallergie.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is een vorm van eczeem dat ontstaat wanneer er contact is tussen de huid en een lichaamsvreemde stof (antigeen). Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is het wegnemen van het antigeen die de reactie uitlokt.

Video Omgaan met eczeem

 

 

Meer informatie over eczeem vindt u op de website van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE): https://www.vmce.nl/(https://www.vmce.nl/eczeem/wat-is-eczeem.html)