Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor u chronische ontstekingen krijgt. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren.

Soorten Reuma

Er bestaan een paar grote groepen van reuma:

  1. artrose
  2. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  3. jicht
  4. osteoporose
  5. weke delen-reuma

Leren leven met Reuma

Het is voor veel mensen niet eenvoudig om te leren leven met een reumatische ziekte. Het betekent vooral veel aanpassen. Niet alleen voor u, maar ook voor uw naaste omgeving. Reumatische ziekten verlopen vaak onvoorspelbaar. U kunt lang geen klachten hebben en alles doen wat u altijd al deed. Ineens kan de ziekte de kop opsteken en u met pijn, ontstekingen en vermoeidheid aan huis binden.

Vragen en adviezen

Onze verpleegkundig specialist en verpleegkundig reumaconsulent staat staan met raad en daad voor u en uw omgeving klaar. Soms met praktische adviezen en altijd met een luisterend oor. Zo kunnen zij u op weg helpen met het regelen van thuiszorg of het aanpassen van uw woning. Maar ook met vragen over bijvoorbeeld het innemen van uw medicatie kunt u bij hen terecht. Ook kunnen zij u in contact brengen met lotgenoten of patiëntenverenigingen.

Niet alleen nieuwe reumapatiënten kunnen bij de verpleegkundige terecht. Ook mensen die langer een reumatische aandoening hebben kunnen met hun problemen en vragen naar haar toe.