Goed eten tijdens ziekte en herstel

Goed eten is belangrijk bij ziekte, opname en/of herstel. Het lichaam heeft meer energie (calorieën) en eiwit nodig om in goede conditie te blijven. Samen zorgt dit voor een goed en snel herstel en heeft u minder kans op complicaties. 

Soms is eten moeilijker door de ziekte of opname. Bijvoorbeeld door misselijkheid, een veranderde smaak, pijn of het hebben van weinig eetlust. Er kan daardoor een tekort ontstaan aan energie, vitamines, mineralen en eiwit. Het gewicht kan daardoor gaan dalen.

Gewichtsverlies

Afvallen door ziekte is niet wenselijk. Zelfs niet bij overgewicht. Verlies van gewicht betekent dan namelijk niet alleen verlies van vet, maar ook verlies van spieren. Daardoor wordt de kracht minder en ook de weerstand gaat achteruit. Gewichtsverlies door ziekte zorgt daardoor voor:

  • Achteruitgang van de conditie
  • Een slechtere wondgenezing
  • Meer kans op infecties
  • Verhoogde kans op complicaties na een behandeling of operatie
  • Het minder goed verdragen van een behandeling
  • Het zich minder goed voelen

Eiwitten

Als u minder energie binnenkrijgt dan u nodig heeft, valt u af en als u evenveel binnenkrijgt als u nodig heeft, dan blijft u op gewicht. Om verlies van spieren te voorkomen heeft u voldoende energie en eiwit nodig. Eiwit zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivelproducten. Maar ook in plantaardige producten zoals noten, pinda’s, peulvruchten en sojaproducten.

In de gezonde voeding is voldoende groente en fruit belangrijk. Groente en fruit bevatten echter weinig eiwit. De eiwitrijke producten zijn nu belangrijker. Daarom kan tijdens ziekte een handje noten, een gebakken ei of een schaaltje kwark of yoghurt gezonder zijn dan groente en fruit.

Praktische tips om meer eiwit te eten:

  • Neem bij elke maaltijd en tussendoor een zuivelproduct, zoals een schaaltje yoghurt of kwark of een beker melk of karnemelk.
  • Kies op brood voor hartig broodbeleg, zoals kaas, vleeswaren, vis, ei.
  • Eet eiwitrijke tussendoortjes zoals een handje noten, een stukje kaas, een toastje met vis of een gekookt ei.

Sterker in je lijf door eiwitten? Bekijk deze video:

Deze video is ook beschikbaar in het Turks of Arabisch.

Behalve de hoeveelheid eiwit is ook de timing belangrijk. Eet eiwitrijke producten bij elke maaltijd en tussendoor. Na inspanning en vlak voor het slapengaan zijn extra belangrijke momenten om eiwit te gebruiken. Het eten van eiwit in combinatie met beweging stimuleert de groei van spieren. Het eten van een eiwitrijk tussendoortje of maaltijd na lichaamsbeweging zorgt dus voor meer resultaat.


Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 42 85 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur