Geriatrie

Kwetsbare, oudere patiënten kunnen op deze polikliniek terecht voor onderzoek en behandeling.

Vrijwilliger met oudere patiënt

Welkom bij de polikliniek Geriatrie. Geriatrie richt zich op ouderen. De dokters worden geriaters genoemd. Ouderen hebben vaak last van een combinatie van ziekten of aandoeningen. De polikliniek Geriatrie is gericht op de complete gezondheid van de oudere, in plaats van maar één probleem te verhelpen.  

Deze afdeling bestaat uit:  

  • De algemene polikliniek
  • De geheugenpolikliniek (https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/geheugenpolikliniek/)
  • De valpolikliniek
     

Wanneer naar de geriater?

U kunt bij de geriater terecht met problemen en ziektes die (vaak) te maken hebben met dat u ouder wordt. Denk aan: moeilijker bewegen, vallen, duizeligheid, vergeetachtigheid en gewichtsverlies.  
 
Bekijk onderstaande video voor meer informatie over een bezoek aan de polikliniek Geriatrie:  
Een bezoek aan onze polikliniek Geriatrie - YouTube(https://www.youtube.com/watch?v=XvdYAhRgfz0)

Uitgebreid onderzoek

Wanneer u voor de eerste keer naar de polikliniek Geriatrie komt, doet de geriater een uitgebreid onderzoek bij u. Zo krijgt de geriater een goed totaalbeeld van u. De geriater geeft u uitleg over aanwezige ziektes en maakt een behandelplan. 
 
Tijdens het uitgebreide onderzoek praat de geriater ook met uw mantelzorger. Dat kan een familielid zijn, een goede vriend of een andere bekende. De mantelzorger helpt om tijdens het gesprek meer over u en uw klachten te vertellen.  
 
Het uitgebreide onderzoek bestaat uit vier delen: 
 
1. Lichamelijk onderzoek: de geriater vraagt naar uw lichamelijke klachten en onderzoekt u van top tot teen. De geriater kijkt ook welke medicijnen u gebruikt en of u in het verleden medische klachten heeft gehad. Vaak krijgt u ook een bloedonderzoek.  
 
2. Psychisch onderzoek: De geriater stelt vragen om uw geheugen te testen en te onderzoeken of somber of depressief bent.  
 
3. Functioneel onderzoek: De geriater stelt u vragen om te zien wat u zelf kunt. Hoe gaat het met bewegen? En horen en zien? Heeft u daar hulpmiddelen bij nodig? 
 
4. Sociaal onderzoek: De geriater praat met u over uw geschiedenis. Wat is belangrijk voor u in het leven? Ook onderzoekt de geriater hoe u zich voelt en of u genoeg hulp krijgt van uw omgeving.  

Na het onderzoek maakt de geriater samen met u een behandelplan. 

 

Handige links

Meer informatie over aandoeningen die voorkomen bij ouderen leest u op onderstaande websites:
www.alzheimer-nederland.nl(https://www.alzheimer-nederland.nl)
  
www.dementie.nl(https://www.dementie.nl)
www.samenwel.nl(http://www.samenwel.nl)
www.nvkg.nl(http://www.nvkg.nl/) (Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie) 

 

Samenwerkingen

De polikliniek Geriatrie werkt samen met bijna ieder specialisme in het ziekenhuis, want overal hebben we zorg voor oudere patiënten. De polokliniek werkt daarnaast ook veel samen met Psychologie en Fysiotherapie. Met de Klinische geriatrie van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is een goede samenwerking voor kwetsbare ouderen op de Spoedeisende Hulp.

Gerelateerd nieuws