Hematologie

Een internist die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van ziekten van het bloed (beenmerg, milt, lymfeklieren en de bloedstolling), noemen we een hematoloog.

Ons bloed is een mengsel van plasma, rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het bloedplasma bevat een heleboel eiwitten, waaronder eiwitten die van belang zijn in de afweer tegen infecties en eiwitten die van belang zijn om het bloed te laten stollen. De verschillende bloedcellen zorgen ervoor dat we ons fit voelen  (de rode bloedcellen), dat we infecties overwinnen (witte bloedcellen) en dat ons bloed stolt (bloedplaatjes). De hematologie omvat veel verschillende ziektebeelden, waarvan sommigen soms al bij de geboorte aanwezig zijn en anderen pas op latere leeftijd ontstaan.

Onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan van het bloed. Afhankelijk van de klachten en de bij bloedonderzoek gevonden afwijkingen kunnen de volgende onderzoeken worden gedaan:

  • Scans
  • Onderzoek van het beenmerg
  • Een stukje van een lymfeklier weggenomen

Behandeling

Bij een kwaadaardige aandoening van het bloed, beenmerg of lymfeklieren wordt altijd een behandelplan gemaakt in overleg met het UMC Utrecht. De meeste behandelingen kunnen plaatvinden in Tiel. Wanneer een behandeling niet in Tiel kan, wordt samen met de patiënt gekeken waar de behandeling wel plaats kan vinden (vaak is dat het UMC Utrecht of het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein).

Patiënt aan het woord

Lees hier de reis van Jan Migchielsen (62) die in 2021 de diagnose Multipel Myeloom (ook wel de ziekte van Kahler genoemd) kreeg. 

Nuttige links