Maag-, darm- en leverziekten

Bij de vakgroep Interne Geneeskunde kunt u terecht voor de diagnose en behandeling van ziekten van de slokdarm, maag, darm, lever en alvleesklier. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa en glutenallergie, darmpoliepen en darmkanker.

Onderzoek en behandeling

Naast lichamelijk onderzoek, bloed onderzoek en onderzoek van de ontlasting kunnen  we het maag-darmkanaal ook onderzoeken met endoscopie. Met een flexibele slang kunnen we de binnenkant van maag en darmen bekijken en behandelen. Voorbeelden van behandeling zijn het verwijderen van poliepen en het verhelpen van bloedingen.

Naast poliklinische behandelingen worden ook een aantal maag-, darm- en leverziekten behandeld met medicijnen via een infuus. Dit gebeurt op de afdeling dagbehandeling.

MDL-verpleegkundige

Een MDL-verpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de zorg voor maag-darm-lever-patiënten. Zij geeft patiënten en hun naasten informatie, (praktisch) advies en ondersteuning. 

De MDL-verpleegkundige geeft u gerichte voorlichting en informatie over uw ziekte. Zij legt uit wat uw behandeling inhoudt en wat dit voor u kan betekenen. Ook ondersteuning en begeleiding van u en uw naasten zijn belangrijke taken. U kunt met al uw vragen en onduidelijkheden bij de MDL-verpleegkundige terecht. Ze werkt nauw samen met de arts. Als het nodig is, verwijst zij u naar andere hulpverleners, zoals de diëtist of de psycholoog.

In Ziekenhuis Rivierenland is Adrie Martens de MDL-verpleegkundige. Elke vrijdag kunt u bij haar terecht op de MDL poli. Daarnaast kunt u de MDL-verpleegkundige bereiken via mdl.verpleegkundige@zrt.nl

 

Nuttige links