De stappen in de diagnose, behandeling en nazorg

Diagnose

Wanneer u klachten heeft van de borst of doorverwezen wordt in verband met een afwijking gevonden bij het bevolkingsonderzoek borstkanker, krijgt u eerst een afspraak op de afdeling Radiologie, dit kan meestal binnen twee werkdagen. Op de afdeling radiologie worden uw borsten eerst onderzocht met een mammografie en eventueel echografie. Bij ongeveer 75% van de patiënten die met een borstafwijking naar het ziekenhuis komen gaat het om een goedaardige afwijking. Zij kunnen dan meteen gerustgesteld naar huis. Het kan ook zijn dat er extra onderzoek nodig is, dit wordt dan aan u uitgelegd door de radioloog die indien mogelijk ook meteen extra onderzoek zal doen. U krijgt daarna binnen 2 werkdagen een afspraak met de verpleegkundig- of medisch specialist van de mammapolikliniek om de uitslagen met u te bespreken en eventueel vervolg in gang te zetten. 

Behandeling

Regelmatig bespreekt het behandelteam de uitslagen van alle onderzoeken die zijn gedaan. Het team stelt een behandelplan op dat geheel wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie. Veel patiënten met borstkanker krijgen een combinatie van diverse behandelmethoden. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is ondermeer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte, uw leeftijd en of u voor of na de overgang bent. Wilt u meer informatie over behandelingen bij borstkanker? Lees hier verder.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u een goedaardige afwijking in de borst heeft die klachten geeft, ook dan gaan we samen met u op zoek naar een passende oplossing.

Nazorg

Tijdens en na de behandeling van borstkanker kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit of u kunt zich misschien minder goed concentreren. Wij gaan samen met u in gesprek om te kijken wat u nodig heeft om zo goed mogelijk te herstellen, zo kunnen we samen met u een persoonlijk plan maken afgestemd op uw restklachten en behoeften. Bewegen en revalidatie zouden bijvoorbeeld kunnen helpen.