Erfelijkheid borstkanker

Borstkanker komt veel voor en heeft meestal geen erfelijke oorzaak. Bij 5 tot 10% van alle mensen met borstkanker is een erfelijke aanleg de oorzaak van de ziekte. Wanneer er een erfelijke mutatie is, betekend dit dat er een groter risico is om borstkanker te krijgen. Bij erfelijke borstkanker ontstaat de ziekte gemiddeld op jongere leeftijd en bij meerdere familieleden, dan wanneer borstkanker niet erfelijk is. Ook komt het bij erfelijke borstkanker vaker voor dat in beide borsten kanker is gevonden. Wanneer er in een familie één of twee vrouwen borstkanker hebben (gehad), hoeft dat dus niet persé veroorzaakt te zijn door een erfelijke aanleg.

Hoe weet u of u kans heeft op een erfelijke mutatie?

Een genmutatie kan zowel via mannen als vrouwen doorgegeven worden aan hun kinderen. In de volgende gevallen is er reden om te onderzoeken of er sprake is van erfelijke borstkanker;

  • Borstkanker voor  het 40ste levensjaar; bij uzelf of een eerstegraads* familielid.
  • Borstkanker in beide borsten voor het 50ste levensjaar, bij uzelf of een eerste graadsfamilielid.
  • Borstkanker met meerdere tumoren in een borst, bij uzelf of een eerste graadsfamilielid.
  • Borstkanker als u een man bent of een eerstegraads mannelijk familielid hebt met borstkanker
  • Borstkanker voor het 50ste levensjaar en prostaatkanker voor het 60ste levensjaar in dezelfde tak van de familie.
  • Twee of meer eerstegraads familieleden met borstkanker, waarvan tenminste een familielid de diagnose voor het 50ste levensjaar heeft gekregen.
  • Drie of meer eerste- en tweedegraads familieleden met borstkanker, waarvan tenminste een familielid de diagnose voor het 50ste levensjaar heeft gekregen.
  • Als u zelf eierstokkanker heeft.
  • Triple negatieve borstkanker (bij deze vorm van borstkanker heeft de tumor geen receptoren (ontvangers) voor oestrogeen en progesteron én ontbreekt het eiwit HER2).

* Eerstegraads familieleden + uw ouder(s) en uw kinderen. Tweede graads familieleden = uw grootouder(s), uw kleindind(eren) en uw broer(s) en zus(sen).

De klinisch geneticus van het UMCU heeft 1 keer per maand spreekuur in Ziekenhuis Rivierenland. Indien we de uitslag willen weten voor start behandeling is er een spoed procedure waarvoor u naar het UMCU gaat.