Een dagje naar het ziekenhuis

Welkom in Ziekenhuis Rivierenland. We gaan je vertellen over wat er allemaal gebeurt als je een dagje naar het ziekenhuis komt voor een operatie.

Wij zijn Diane en Maartje, medisch pedagogisch zorgverleners van de kinderafdeling. Eén van ons gaat met je mee naar de dokter als je in het ziekenhuis bent. Je mag alles aan ons vragen over jouw dag in het ziekenhuis!

Dit is Floor. Ze moet, net als jij, voor een dagje naar het ziekenhuis. Alles wat Floor gaat doen op de foto's, ga jij ook doen als je voor het echt naar het ziekenhuis komt.

Een verpleegkundige gaat voor Floor zorgen in het ziekenhuis. Om dit goed te kunnen doen, stelt ze eerst wat vragen aan Floor en haar mama.

Floor krijgt een bed op wieltjes en ze mag haar eigen pyjama aantrekken.

Floor krijgt een armbandje om met haar naam en wanneer ze jarig is (de dag dat ze geboren is).

De verpleegkundige meet de bloeddruk van Floor, hiervoor krijgt ze een band om haar arm die één keer strak om haar arm oppompt.

Om te weten hoe zwaar Floor is moet ze op de weegschaal gaan staan.

De verpleegkundige gaat met een klein dopje in Floor haar oor, ze hoort een piepje. De verpleegkundige kan nu zien of Floor geen koorts heeft.

Op de foto zie je dat Floor een zacht knijpertje met een rood lichtje erin op haar vinger heeft. De verpleegkundige kan nu kijken of je genoeg zuurstof in je bloed hebt.

Floor krijgt een zetpilletje in haar billen. Dit zorgt ervoor dat ze, als ze klaar is bij de dokter, zich minder vervelend voelt.

Floor is nu helemaal klaar om naar de dokter te gaan. Samen haar mama wacht ze totdat ze aan de beurt is.

Floor is nu aan de beurt! Ze gaat nu met haar bed in de lift, helemaal naar beneden naar de eerste verdieping.

Floor is met haar mama in het ziekenhuis. Als jij met jouw papa én mama hier bent, mag er vanaf hier maar één iemand met je mee. Óf mama, óf papa mag met je mee naar de dokter.

De mama van Floor krijgt nu een blauw overall aan en een muts op. Floor krijgt ook een muts op.

De dokter komt nog even bij Floor kijken om te vragen hoe ze heet en wanneer ze jarig is.

Floor loopt nu met haar mama naar de kamer van de dokter. Haar bed gaat even weg.

Dit is de kamer van de dokter waar Floor naar toe gaat. Er staat een groot wit bed, hier mag ze op gaan liggen. Haar mama komt heel dicht naast haar staan. Boven haar bed hangt een hele grote lamp, naast haar bed staat een speciale computer.

Dit is een slaapcomputer. Bij de computer hoort ook een dokter; de slaapdokter of met een moeilijk woord anesthesist.  Floor gaat bij de dokter even slapen in een speciale doktersslaap; de narcose.

Om Floor even te laten slapen heeft de slaapdokter een slaapkapje.

Het kapje gaat op de neus en mond van Floor. Floor voelt hier niets van. Het kapje ruikt zoet, naar aardbeien. Het slaapluchtje stinkt wel een beetje. De dokter zegt voor de grap, het ruikt een beetje naar een olifantenscheet! Floor blaast het weg en valt al snel in slaap.

Als Floor slaapt, voelt ze niets meer van wat de dokter bij haar doet. Ze wordt pas wakker als het helemaal klaar is.

Floor zou ook kunnen kiezen om te gaan slapen met een prikje, dat heet een infuus. Het prikje is even vervelend. Door het infuus krijgt ze een slaapdrankje en valt ze binnen 10 seconden in slaap!

Wil jij ook slapen met een prikje? Overleg dit dan even met de slaapdokter of dit voor jou ook kan.

Als Floor slaapt, wacht haar mama op haar in de wachtkamer. Ze is dan heel dicht bij jou in de buurt.

Zo dichtbij, dat als je wakker wordt, je je mama meteen weer ziet. Als je wakker wordt, voelt je je meestal niet meteen heel fijn; het kan zijn dat jij je een beetje boos of verdrietig voelt of dat je ergens last van hebt.

Als Floor weer goed wakker is, komt de verpleegkundige Floor en haar mama weer ophalen. Ze gaan weer in de lift terug naar de kinderafdeling.

Floor mag na de operatie een beetje drinken. Het kan zijn dat jij ook nog een beetje misselijk bent of dat je moet spugen. Dit komt door die speciale doktersslaap en dit gaat vanzelf weer over.

Het dagje in het ziekenhuis zit er weer op. Floor mag fijn met haar mama mee naar huis! Dag Floor!