Instructies bij laboratorium onderzoeken

Op deze pagina vindt u meer informatie over instructies voor de voorbereiding en afname bij onderzoeken. Het is mogelijk dat u andere instructies krijgt van uw behandelaar of van de laboratoriummedewerker voor het afnemen van bloed of een ander onderzoek. Op het laboratoriumformulier zijn ook instructies terug te lezen. 

Voor ieder bezoek aan het laboratorium of polikliniek Bloedafname moet u een afspraak maken.

Bloedonderzoek

Voor sommige onderzoeken moet u nuchter zijn. Uw behandelaar vertelt u dit. Dit betekent dat u voorafgaand aan de bloedafname gedurende tenminste 8 uur niets meer mag eten of drinken. Water en thee zonder toevoeging mogen wel. U mag uw medicijnen gewoon innemen met water.

Als u nuchter moet zijn voor een geneesmiddelenonderzoek -dal/spiegel-, wil dit zeggen dat de bloedafname net voor de inname van het geneesmiddel moet gebeuren.

Als een bloedonderzoek op een bepaald tijdstip uitgevoerd moet worden, heeft dit te maken met de “biologische klok” in uw lichaam, waarbij de uitslagen gebonden zijn aan het tijdstip van de dag. Ook kan het zijn dat het te onderzoeken materiaal voor een bepaalde tijd in het laboratorium moet zijn in verband met eisen die gesteld worden ten aanzien van de houdbaarheid van het materiaal.

Plasonderzoek

Voor een portie plas (urine) kunt u de eerste ochtendurine opvangen in een urinepotje en zo snel mogelijk naar een afnamelocatie brengen van het laboratorium. Urinepotjes kunt u afhalen bij uw huisarts of op een van de locaties van het laboratorium.

Voor sommige onderzoeken is “verse” urine nodig. U kunt dan in het laboratorium in het ziekenhuis uw plas opvangen in het potje en direct afgeven. U krijgt hiervoor specifieke instructies van uw behandelaar of van de laboratoriummedewerker.

Wanneer u over een langere periode plas moet verzamelen, krijg u hiervoor instructies van uw behandelaar of van de laboratoriummedewerker. Grote containers kunt u dan afhalen op een van de locaties van het laboratorium.

Ontlasting- en spermaonderzoek

Meerdere onderzoeken zijn mogelijk in ontlasting en sperma.

Informatie over wat de onderzoeken inhouden, hoe u de te onderzoeken materialen dient te verzamelen, waar u op moet letten en waar en wanneer u het weer dient in te leveren, ontvangt u van de behandelaar en/of de laboratoriummedewerker.

Speciale onderzoeken/functietesten

Als u een specifiek onderzoek of functietest moet ondergaan (bijvoorbeeld glucose belastingtest), ontvangt u meer informatie van de behandelaar en/of van de laboratoriummedewerker informatie.