Ontspanningsoefeningen

Bij ziekte en lichamelijke klachten, de onderzoeken hiernaar of behandeling hiervan, ervaren veel mensen stress, angst of pijn. Dit geldt zowel voor mensen die opgenomen worden in ons ziekenhuis als voor mensen die voor poliklinische onderzoeken of behandelingen komen of hier komen revalideren. Deze gevoelens kunnen spanning geven in het lichaam. Ontspanningsoefeningen kunnen deze klachten verminderen en positief beïnvloeden. Ook kan je hierdoor beter gaan slapen of pijn verminderen.

Deze oefeningen zijn speciaal ontwikkeld voor patiënten van Ziekenhuis Rivierenland en zonder begeleiding eenvoudig uit te voeren.

Er zijn vijf oefeningen. Zo kan iedereen zelf kiezen welke oefeningen hem of haar het meeste aanspreken. De oefeningen worden voorgelezen door iemand met een prettige stem (een vrouw). Deze stem vertelt je stap voor stap wat je moet doen om te ontspannen. De oefeningen zijn voor iedereen toepasbaar.  Er gelden geen beperkingen, behalve dat het prettig moet voelen. Als een oefening minder fijn voelt, dan pak je gewoon een andere oefening. Het is niet erg als je tijdens of na een oefening in slaap valt. Dat is juist een teken dat je lekker ontspannen bent en juist goed! Probeer ook overdag te oefenen, als je minder moe bent en de kans dat je in slaap valt kleiner is.

Het doen van ontspanningsoefeningen heeft veel voordelen. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om:

 • Gemakkelijker in slaap te vallen
 • Minder pijn te ervaren
 • Je spieren losser te maken
 • Het piekeren te doorbreken
 • Je rustiger in je hoofd te voelen
 • Minder angstig te worden
 • Je lekker in je vel te voelen
 • Je weer even op te laden

De ontspanningsoefeningen

Hieronder staat een uitleg en de vijf ontspanningsoefeningen.

Hoe gebruikt u deze geluidsopname

 1. Rustig ademhalen
 2. Korte ontspanningsoefening
 3. Aandacht voor je lichaam
 4. Spierontspanningsoefening
 5. Ontspannen in de natuur

Stem: Deborah Zachariasse. Idee: Marian Rikkert (Klinisch psycholoog/psychotherapeut) en Ans van Gessel (haptotherapeut/fysiotherapeut).