Neonatologie: Zorg voor de allerkleinsten

Op onze afdeling liggen baby's die te vroeg geboren zijn, te weinig wegen of kort na de geboorte problemen hebben gekregen. We zorgen zoveel mogelijk voor comfort en stabiliteit voor uw baby en betrekken u als ouder of verzorger bij de verzorging. Op de afdeling werken artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor pasgeboren baby's.

Hieronder vindt u algemene informatie over de afdeling en de zorg voor de allerkleinsten. U leest ook meer over de verschillende onderzoeken, ziektebeelden en behandelingen.

Zorg voor de allerkleinsten

In onderstaande video geven de medewerkers van de afdeling Kindergeneeskunde een inkijkje in de zorg voor prematuren.

 

 

Zorg gericht op de ontwikkeling van uw baby

We geven zorg die speciaal is afgestemd op de groei en ontwikkeling van uw baby. Hierbij letten we op comfort, rust en het verminderen van stress. Wat uw baby nodig heeft, hangt af van zijn of haar situatie.

We houden uw baby goed in de gaten en geven de zorg die het beste past. U kunt zelf ook helpen, in de folder Hoe kan ik mijn kindje helpen?(undefined/behandelingen/hoe-kan-ik-mijn-kindje-helpen/) leest u hierover meer. 

Couveuse, warmtebed of wieg

Of uw baby in een couveuse, warmtebed of gewone wieg ligt, hangt af van de zwangerschapsduur, het gewicht en de gezondheid van uw baby.

  • Een couveuse is een afgesloten ruimte waarin de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen worden aangepast. Dit helpt om vochtverlies bij uw baby te voorkomen;
  • Een warmtebed is een gewone wieg met een verwarmd gelmatras. Dit wordt vaak gebruikt als tussenstap van de couveuse naar een gewone wieg;
  • Als uw baby zijn of haar temperatuur goed zelf kan regelen, gaat hij of zij in een gewone wieg liggen. Daarbij kunnen we nog kruiken gebruiken om extra warmte te geven.

Monitorbewaking

Te vroeg geboren of zieke baby’s worden extra goed in de gaten gehouden met monitorbewaking. Drie plakkers op de buik en borst meten de ademhaling en hartslag van uw baby. Een saturatiebandje, dat om een handje of voetje wordt gedaan, meet het zuurstofgehalte in het bloed.

De monitor heeft grenswaarden die samen met de kinderarts worden ingesteld. Als de gemeten waarde te hoog of te laag wordt, gaat er een alarm af. Dit kan door een medische reden komen, maar ook door beweging of huilen van uw baby.

De alarmen van uw baby zijn zichtbaar en hoorbaar in de kamer, bij de teampost en op het apparaat dat de verpleegkundigen bij zich dragen. Zo kan de verpleegkundige altijd goed op uw baby letten.

(Sonde)voeding

Een baby die ziek, te vroeg of te klein is geboren, kan nog niet zelf (alle) voeding drinken. Dan krijgt uw baby voeding via een neusmaagsonde, ook wel sondevoeding genoemd. Als uw baby een neusmaagsonde heeft, mag uw baby zelf drinken wanneer uw baby daar klaar voor is. Wat uw baby niet zelf kan drinken, wordt via de sonde gegeven. Als uw baby 34 weken of ouder is, kan uw baby laten zien dat hij/zij klaar is om te drinken. Dan kan begonnen worden met het aanbieden van borst- of kunstvoeding.

Infuus

Een infuus kan nodig zijn als uw baby de voeding nog niet goed kan verdragen, extra vocht nodig heeft, of als bepaalde medicijnen zoals antibiotica moeten worden toegediend.

Hygiëne

De baby’s op onze afdeling zijn kwetsbaar en hebben hierdoor een lagere weerstand. We vragen u hiermee rekening te houden, en u te houden aan de volgende afspraken:

  • Geen sieraden dragen aan de handen of polsen; 
  • Zorg voor goede hygiëne, was uw handen regelmatig en droog deze goed af, met name voor en na de zorgmomenten voor uw baby;
  • Draag een mondkapje indien u verkouden bent of een koortslip heeft.

Hielprik en gehoortest

In de eerste periode na de geboorte wordt de hielprik afgenomen en een gehoortest uitgevoerd. Op deze pagina(https://www.pns.nl/neonatale-screeningen) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, vindt u meer informatie over de onderzoeken. 

Naar huis

De kinderarts beslist wanneer uw baby naar huis mag. Dit wordt elke dag opnieuw bekeken en is afhankelijk van: 

  • Het gewicht van uw baby is meer dan 2000 gram; 
  • Het drinkgedrag van uw baby; 
  • Het aantal zwangerschapsweken; 
  • Of de baby de eigen lichaamstemperatuur goed kan regelen.

Als uw baby klaar is om naar huis te gaan, kunt u in de folder Hoera, uw baby mag naar huis(undefined/behandelingen/hoera-uw-baby-mag-naar-huis/) meer informatie vinden. 

Ons doel is om moeder en kind, waar mogelijk, bij elkaar te houden en het gezin te ondersteunen in de zorg voor de pasgeborene(n). U mag zoveel mogelijk zelf voor uw baby zorgen. Wij geven uitleg en tips over de verzorging en bieden ondersteuning waar nodig.

We proberen u zoveel mogelijk privacy te geven en zorgen, indien mogelijk, voor een eenpersoonskamer. Bij drukte kan het voorkomen dat u een kamer moet delen met anderen.

Verschillende manieren van verblijf:

1. Kraamvrouw met een medische indicatie
Als u bent opgenomen onder toezicht van de gynaecoloog, krijgt u:

  • Alle maaltijden en drinken
  • Kraamverband
  • Eventueel pijnmedicatie
  • Indien nodig, een kolfsetje

2. Gezonde kraamvrouw (tot 8 dagen)
Als u geen medische zorg meer heeft van de gynaecoloog, valt uw zorg onder uw eigen verloskundige. Tot en met 8 dagen na de bevalling krijgt u zorg van de kraamverzorgster van het ziekenhuis. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar er wordt aanspraak gemaakt op uw eigen risico. Om de beste zorg voor u als kraamvrouw waar te kunnen maken, is inroomen zonder opname tijdens uw kraambed niet mogelijk. Voor de actuele tarieven verwijzen we u naar de prijslijsten(https://www.ziekenhuisrivierenland.nl/over-ons/publicaties/prijslijsten).

  • U krijgt alle maaltijden, drinken, kraamverband en indien nodig een kolfsetje.
  • U moet zelf zorgen voor eventuele pijnmedicatie.
    Let op: Inroomen zonder opname tijdens deze periode is niet mogelijk.

3. Gezonde kraamvrouw (8 tot 28 dagen)
Na  8 dagen kunt u als “gezonde kraamvrouw” blijven slapen bij uw baby.

  • U krijgt maaltijden, drinken, kraamverband en indien nodig een kolfsetje.
    Let op: Dit verblijf kan invloed hebben op uw eigen risico.
    Als u niet kiest voor opname, kunt u als gast blijven (zie punt 4).

4. Verblijf als gast (vanaf dag 8)
Na de achtste dag kan één ouder als gast inroomen.

  • U krijgt een bed of stretcher, badkamer en dagelijks ontbijt.
  • U zorgt zelf voor middelen als (kraam)verband
  • In de ouderkamer kunt u gebruik maken van de koffie/thee-automaat, koelkast en magnetron.
  • Avondeten kunt u kopen via een eetbon die u bij de receptie haalt. U bestelt uw maaltijd 's ochtends bij de voedingsassistenten.

Overnachten van de partner
Tot en met dag 8 van de kraamtijd mag uw partner ook blijven overnachten als gast (zoals in punt 4). Als uw partner blijft, verwachten we een actieve rol in de zorg voor u en uw baby.

Ziekenhuis Rivierenland declareert het tarief van ‘verblijf gezonde moeder’ tot maximaal 28 dagen na de geboorte. Dit is zo bepaalt door de regelgeving in Nederland. Voor het ‘verblijf gezonde moeder’ hanteert het ziekenhuis hiervoor een tarief van € 447,66 per dag. Het maximumtarief dat hiervoor vastgesteld is door de Nederlandse Zorgautoriteit is € 485,05 per dag.

We hopen dat u een fijne tijd heeft tijdens uw verblijf en dat u samen met uw baby goed kunt herstellen.

U kunt de afdeling binnenkomen met het pasje dat links bij de deur hangt. Tussen 22.00 en 06.30 uur is de afdeling gesloten. Voor toegang tijdens deze uren kunt u bellen naar het aangegeven nummer.

Halverwege de afdeling, naast de speelkamer, is de ouderkamer. Hier kunt u gebruik maken van de koelkast (schrijf uw naam en datum erop) en de magnetron. Ook kunt u hier de hele dag koffie of thee pakken voor uzelf en uw bezoek. De ouderkamer is een plek waar u even tot rust kunt komen.

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van uw baby dat u veel tijd met elkaar doorbrengt. Daarom zijn ouders en verzorgers de hele dag welkom. Broertjes en zusjes mogen ook mee. U als ouder blijft wel verantwoordelijk voor de kinderen die op bezoek komen. Zorg ervoor dat broertjes en zusjes zich rustig gedragen.

Naast uw gezin mogen er tijdens de bezoektijden (10.00 - 20.00 uur) maximaal twee bezoekers tegelijk langskomen. Andere kinderen jonger dan 12 jaar, behalve broertjes en zusjes, mogen niet op bezoek komen vanwege het infectiegevaar voor uw baby.

De verpleegkundige kan deze regels aanpassen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een noodgeval of als de gezondheid van uw baby hierom vraagt. Bezoek mag niet ziek of verkouden zijn en moet bij binnenkomst de handen ontsmetten met het daarvoor bestemde middel.

Op onze afdeling kunt u een dagboekje bijhouden voor uw baby. U krijgt dit van de verpleegkundige. De opname van uw baby kan een grote impact hebben op uw gezin. Het bijhouden van een dagboekje heeft verschillende voordelen. Door uw ervaringen en gevoelens op te schrijven, kunt u deze beter verwerken. Het is ook een mooie manier om bijzondere momenten en mijlpalen vast te leggen.

De verpleegkundigen schrijven graag stukjes in het dagboekje over de zorg voor uw baby, vaak met mooie foto’s erbij. We moedigen u aan om zelf ook in het boekje te schrijven. Later kunt u samen met uw kind terugkijken op deze bijzondere tijd.

Couveusekoffertje
Op de afdeling hebben we een couveusekoffertje. Dit koffertje bevat spullen die te maken hebben met de zorg voor uw baby. Het is bedoeld voor de andere kinderen in uw gezin. Spelenderwijs leren zij zo over het ziekenhuis en de couveuse. Dit helpt hen om de slangetjes en draadjes minder spannend te vinden. De verpleegkundige kan u hier meer over vertellen.

We hopen dat u een prettig verblijf heeft op onze afdeling en wensen u en uw baby een snel herstel toe!