Bezoek aan polikliniek Reumatologie

U komt naar de polikliniek Reumatologie nadat u door de huisarts of een andere specialist, bijvoorbeeld een internist of een orthopedisch chirurg, bent doorverwezen. Uw eerste bezoek zal ongeveer 30 minuten duren. Wij willen u vragen bij het eerste bezoek 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. 

In de spreekkamer

De reumatoloog zal u uitgebreid vragen stellen over uw klachten, uw medische voorgeschiedenis, uw werkomstandigheden en uw medicijngebruik. Daarna gaat u naar de onderzoekskamer voor een algeheel lichamelijk onderzoek en een uitgebreid gewrichtsonderzoek.

Soms is het nodig een punctie van een gewricht te doen; met een holle naald wordt dan wat vloeistof uit het gewricht gezogen en er kan eventueel een medicijn in het gewricht achter gelaten worden. Bij sommige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld jicht, is er sprake van veranderingen in deze gewrichtsvloeistof.

Aanvullend onderzoek

Afhankelijk van uw klachten zal aanvullend onderzoek worden verricht. Dit kan bijvoorbeeld bloedonderzoek zijn, een echo of een röntgenfoto. Soms kan dit aansluitend aan uw polikliniekbezoek. Meer weten over de onderzoeken die voor kunnen komen? Lees verder op deze pagina.

De uitslag en diagnose

Het duurt meestal 1-2 weken voor alle uitslagen van de onderzoeken bekend zijn. We maken dan ook een tweede afspraak met u om deze uitslagen te bespreken.

Als duidelijk is wat er met u aan de hand is, zullen de mogelijke behandelopties besproken worden. Indien nodig maken we een afspraak voor u bij de reumaconsulent.

Controles bij huisarts of op de polikliniek

Veel patiënten kunnen kunnen worden terugverwezen naar de huisarts, die u verder begeleidt. De huisarts wordt door ons altijd op de hoogte gebracht van de bevindingen. Bij sommige vormen van reuma, zoals jicht en reumatoïde artritis, zult u voor langere tijd onder controle komen bij de polikliniek Reumatologie.

Nog geen diagnose, wat nu?

Als er nog geen diagnose kan worden gesteld is meestal verder onderzoek nodig, hierover wordt u geïnformeerd.

Wat neemt u mee naar uw afspraak?

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • De verwijsbrief van uw huisarts
  • Uw zorgpas: dit is het bewijs van inschrijving bij een zorgverzekering
  • Een officieel legitimatiebewijs, ook voor kinderen
  • Een lijst met de (merk)naam van alle medicijnen die u gebruikt, ook zelfmedicatie
  • Lijstje met uw klachten en/of vragen aan de arts