Spreekuren

Op deze pagina leest u meer over de verschillende spreekuren die wij aanbieden bij polikliniek Reumatologie.

 • Spreekuur reumaconsulent
 • Osteoporose en fractuurpreventie
 • Spreekuur reumaconsulent

Een reumaconsulent is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor patiënten met een reumatische aandoening. Deze aandoeningen kunnen klachten en beperkingen geven die ingrijpende gevolgen hebben voor u en uw functioneren in het dagelijks leven. Daarom zijn er, naast de reumatoloog, twee reumaconsulenten op de polikliniek Reumatologie werkzaam.

De reumaconsulent inventariseert de behoefte aan zorg, biedt ondersteuning bij het leren omgaan met de gevolgen van reuma in uw dagelijks leven en geeft informatie en advies over onder andere: ziektebeeld, medicijngebruik, voorzieningen en aanpassingen. Tevens verzorgt de reumaconsulent, onder supervisie van de reumatoloog, een spreekuur voor patiënten met reumatoïde artritis, artritis psoriatica, de ziekte van Bechterew en de fractuur en osteoporose polikliniek.

Hoe vaak u een afspraak heeft met de reumaconsulent is afhankelijk van uw behoefte. We raden u aan eventuele vragen vooraf alvast te noteren en mee te nemen. Ook uw partner is welkom. De reumaconsulent kan u indien nodig doorverwijzen naar andere zorgverlenende instanties.

Leren leven met reuma

Het is voor veel mensen niet eenvoudig om te leren leven met een reumatisch ziekte. Het betekent vooral veel aanpassen. Niet alleen voor u, maar ook voor uw naaste omgeving. Reumatische ziekten verlopen vaak onvoorspelbaar. U kunt lang geen klachten hebben en alles doen wat u altijd al deed. Ineens kan de ziekte de kop opsteken en u met pijn, ontstekingen en vermoeidheid aan huis binden.

De reumaconsulent staat met raad en daad voor u en uw omgeving klaar. Soms met praktische adviezen en altijd met een luisterend oor. Zo kan de reumaconsulent u op weg helpen met het regelen van thuiszorg of het aanpassen van uw woning. Maar ook met vragen over bijvoorbeeld het innemen van uw medicatie kunt u bij haar terecht. Ook kan zij u in contact brengen met lotgenoten of patiëntenverenigingen.

Niet alleen nieuwe reumapatiënten kunnen bij de reumaconsulent terecht. Ook mensen die langer een reumatische aandoening hebben kunnen met hun problemen en vragen naar haar toe.

Met welke vragen kunt u terecht bij de reumaconsulent? Enkele voorbeelden van vragen waarmee u terecht kunt zijn:

 • Ik ben zo snel moe, hoe kan ik hiermee omgaan?
 • Wat kan ik doen aan de pijn?
 • Moet ik rusten of juist actief zijn?
 • Ik wil gaan sporten, welke sporten zijn geschikt?
 • Heeft deze aandoening invloed op mijn werk?
 • Hoe kan ik mijn omgeving uitleggen wat ik heb?
 • Hoe kan ik beperkingen in mijn dagelijks leven verhelpen?
 • Bij wie moet ik zijn voor woningaanpassing?
 • Ik ben jong en ik heb reuma; hoe ziet mijn toekomst eruit?
 • Is er een patiëntenvereniging in mijn woonplaats?
 • Ik heb een kinderwens, kan ik mijn medicijnen doorgebruiken?
 • Is reuma erfelijk?
 • Hoe verzorg ik kleine kinderen?
 • Ik kan de jampot niet meer open krijgen. Is daar een hulpmiddel voor?

Afspraak maken

De reumaconsulent heeft spreekuur op de polikliniek Reumatologie van Ziekenhuis Rivierenland. De specialist die u behandelt, kan u verwijzen naar de reumaconsulent.

U kunt de reumaconsulent telefonisch bereiken via (0344) 67 42 52 van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur.


 • Osteoporose en fractuurpreventie

U wordt naar de Osteoporose- en fractuurpreventie polikliniek doorverwezen als u voor een botbreuk in ons ziekenhuis wordt behandeld. Deelname aan deze polikliniek is vrijwillig. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat mannen en vrouwen boven de 50 jaar een hoger risico hebben op osteoporose (botontkalking) en dat tijdige behandeling daarvan toekomstige botbreuken kan voorkomen.

Osteoporose, wat is dat?

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten zwak en poreus worden, zodat makkelijk een botbreuk kan ontstaan. Het wordt vaak pas ontdekt wanneer iemand iets breekt. Eén op de drie vrouwen en één op de acht mannen boven de 55 jaar heeft osteoporose. Osteoporose is een aandoening die met medicijnen behandeld kan worden.

In hoeverre uw botbreuk is veroorzaakt door osteoporose is nog niet bekend. Omdat u binnen de risicogroep valt heeft u een uitnodiging voor deze speciale poli ontvangen om dit verder te onderzoeken. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u een vragenlijst plus 2 afspraken: één ochtend (afspraak) voor alle onderzoeken en een tweede afspraak om alle uitslagen te bespreken.

Onderzoek

Het onderzoek dat nodig is om te bekijken of u osteoporose heeft is het meten van de botdichtheid van uw wervels en heupen. Er wordt een rontgenfoto van uw rug gemaakt en er wordt bloed afgenomen om het bloed te onderzoeken op de aanwezigheid van bepaalde risicofactoren.

De botdichtheid van de zowel de heup- als de lendewervels wordt gemeten om een betrouwbare waarde te krijgen. Hoe lager de botdichtheid, hoe groter de kans op een botbreuk bij een val. Het DEXA-apparaat waarmee de botdichtheid wordt gemeten, is een soort een röntgenapparaat; maar de straling waarmee wordt gemeten is veel lager dan bij een rontgenfoto. De meting wordt uitgedrukt in een T-score en een Z-score. De T-score: uw botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van een vrouw rond het 35e jaar; de Z-score: uw botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van iemand van uw eigen leeftijd. Meer weten over de botdichtsheidmeting? lees verder op deze pagina. 

Osteoporose, wat nu?

Als blijkt dat u osteoporose heeft, wordt er samen met u gekeken naar de meest geschikte behandeling. Deze kan bestaan uit een of een combinatie van onderstaande behandelingen:

 • lichaamsbeweging
 • voedingsadviezen
 • medicatie
 • valpreventie