Veelgestelde vragen

Mag ik de pijnstillers stoppen? Als er geen pijnklachten zijn, dan mag u stoppen. Dit is het enige medicijn dat patiënt, volgens voorschrift op het doosje zelf mag regelen. Let op! Wat betreft reumaremmers: elke verandering in overleg met behandelaar. 
Ik ben net begonnen met een nieuw medicijn en nu heb ik last van koorts/ huiduitslag/ diarree/etc: wat moet ik doen? Het is verstandig hierover meteen contact op te nemen met de polikliniek, zodat dit teruggekoppeld kan worden aan de reumatoloog. Stop het medicijn totdat u een reactie terug hebt gekregen van de reumatoloog of verpleegkundige.
Ik moet geopereerd worden: wat moet ik met de medicijnen doen? De reumatoloog moet op de hoogte gesteld worden van de operatie en zal bekijken welke medicatie u kunt blijven gebruiken en welke eventueel gestopt moeten worden. Tevens is het van belang dat u de behandelend arts en anesthesist op de hoogte stelt van uw medicatie. Daarom is het verstandig altijd een actueel overzicht van uw medicatie bij de apotheek op te halen en deze mee te brengen bij een bezoek aan een arts.
Moet ik altijd een maagbeschermer gebruiken wanneer ik reumamedicijnen neem? Uw reumatoloog beoordeelt of u een maagbeschermer moet gebruiken. Treden er maagklachten op na start van reumamedicatie, overleg dan met uw reumatoloog.
Soms hoor je in het nieuws dat er nieuwe goedwerkende reumamedicijnen zijn. Kan ik die als reumapatiënt ook meteen krijgen? Dit moet u navragen bij uw behandelend reumatoloog. De laatste jaren zijn er vele ontwikkelingen op het gebied van medicijnen tegen ontstekingsreuma. Diverse nieuwe medicijnen zijn geregistreerd voor ontstekingsziekten zoals 'reumatoïde artritis' en 'artritis psoriatica'. In overleg met de zorgverzekeraars zijn er in Nederland richtlijnen opgesteld, onder welke voorwaarde een patiënt behandeling mag starten met een nieuw medicijn.