Verloskunde (geboortezorg)

De afdeling Verloskunde biedt alle zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode.

Verloskunde baby

Welkom op de afdeling Verloskunde. Op de afdeling Verloskunde krijgt u hulp en zorg bij problemen die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, vroegtijdig gebroken vliezen, vaginaal bloedverlies of het minder voelen bewegen van uw kindje. De afdeling bestaat uit acht kraamsuites en twee tweepersoonskamers.

Meer informatie over de afdeling

Meer informatie over de afdeling Verloskunde leest u hier(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/d4fffrka/153895_kraamsuites-verloskunde.pdf)

Bevallen in Ziekenhuis Rivierenland

Moeder, kind en vader horen bij elkaar, dus blijven ze ook samen tijdens de keizersnee. De ‘gezinsgerichte sectio’ is één van de manieren waarop Ziekenhuis Rivierenland bevallen en kraamzorg inricht: persoonlijk en kleinschalig, met veel zorg voor moeder, kind en ook vader. 

Meekijken

Bij een keizersnede kan de moeder, wanneer ze dat wil, meekijken. Er staat eigenlijk een doek over de buik van de moeder. Maar wij gebruiken een operatiedoek met een venster dat open kan. Moeder kan zo meekijken, als ze dat wil. Bij de geplande keizersnede is altijd een kinderarts aanwezig terwijl de gynaecoloog de ingreep verricht. Na de geboorte wordt de pasgeborene aan de ouders getoond, nagekeken door de kinderarts en warm bij moeder op de borst gelegd.

Persoonlijk en deskundig

De afdeling verloskunde is kleinschalig. Voor de bevalling wordt u opgenomen op één van de acht kraamsuites waar beide ouders en de pasgeborene ook na de bevalling kunnen verblijven. U kunt tijdens de bevalling altijd om een ruggenprik vragen, 24 uur per dag. Een team van twee specialistisch verpleegkundigen, een gynaecoloog, een verloskundige en een verpleegkundige of kraamverzorgster staat altijd voor u klaar. Uitgangspunt is dat het gezin bij elkaar blijft. Is er extra medische zorg nodig voor de baby, dan wordt de baby opgenomen op de kinderafdeling. Moeder verhuist daar dan ook heen.

Poliklinisch bevallen

U kunt ook poliklinisch in het ziekenhuis bevallen. Dan komt u met uw eigen verloskundige en kraamverzorgende. Enkele uren na de bevalling gaat u weer naar huis. We hebben voor de moeders een mobiele cardiotocograaf (CTG). Hiermee kunt u het hart van de baby in de gaten houden. Hij is draadloos, moeder kan er zelfs mee in bad. Dit geldt voor een bad voor ontspanning vóór de bevalling óf tijdens een badbevalling. 

Tweelingen en meerlingen

Een zwangerschap van meer dan één kind is voor de aanstaande ouders meestal een verrassing. Het brengt naast blijdschap ook extra vragen en soms zorgen met zich mee.

Zeker bij een grotere meerlingzwangerschap als een drie- of vierling.
Op deze pagina(https://ziekenhuisrivierenland.nl/aandoeningen/tweelingen-en-andere-meerlingen/) leest u informatie over tweelingen en meerlingen, het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna

Onderzoeken

Op de afdeling Verloskunde kunnen we verschillende onderzoeken doen om moeder en baby goed in de gaten te houden. 

  • CTG (cardiotocografie): bewaking van de conditie van het ongeboren kind en registratie van de samentrekkingen van de baarmoeder;
  • Echoscopie: het in beeld brengen van het ongeboren kind door middel van geluidsgolven. Dit kan via de buik of vaginaal;
  • Bloedonderzoek: bloed afnemen bij de moeder om waarden in het bloed te bepalen;
  • Inwendig onderzoek (speculum of vaginaal toucher): vaginaal onderzoek met behulp van een eendenbek (speculum) of met behulp van de vingers (vaginaal toucher);
  • Microbiologisch onderzoek: bloed afnemen bij het ongeboren kind tijdens een bevalling om bij twijfel de conditie nauwkeuriger te kunnen bepalen. 

Weer naar huis

Deze informatie(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/uzzhsqb2/107113-weer-thuis-baby.pdf) helpt u de eerste dagen na de geboorte van uw baby op weg. 

Samenwerkingen

De afdeling Verloskunde werkt samen met andere specialismes in het ziekenhuis zoals Diëtetiek, Fysiotherapie, Kindergeneeskunde en de lactatiekundige. Alle bevallingen onder de 32 weken worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis.