Informatie voor kraamvrouwen tijdens opname

Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! Wij heten u van harte welkom in ons Vrouw & Kind Centrum. De afdeling Kind & Jeugd vormt samen met afdeling Verloskunde het Vrouw en Kind centrum in Ziekenhuis Rivierenland. Ons doel is moeder en kind, waar mogelijk, bij elkaar te houden en het hele gezin te onderstuenen in de zorg voor hun pasgeborene(n). U kunt op verschillende manieren bij ons verblijven:

1. Als kraamvrouw met klinische indicatie

U verblijft als kraamvrouw samen met uw baby op een één- of tweepersoonskamer. Op uw kamer heeft u een badkamer met toilet, douche, een koelkast en een magnetron tot uw beschikking. U krijgt alle maaltijden, drinken, (kraam)verbanden, eventueel (pijn)medicatie en zo nodig een kolfsetje. Tegen betaling kunt u, via het scherm bij uw bed, gebruik maken van televisie en internet. In het hele ziekenhuis is gratis WIFI aanwezig.

Wij geven u en uw baby de medische en verpleegkundige zorg die jullie nodig hebben. U mag zelf, zoveel als mogelijk, voor uw baby zorgen. Wij geven u tips en uitleg over de verzorging en ondersteunen u daarbij. De verloskundige van onze afdeling Verloskunde komt elke dag bij u langs.

Uw partner mag ook bij u op de kamer blijven slapen (inroomen). Dit betekent dat hij/zij 24 uur per dag bij u en uw baby mag zijn. Er wordt dan een stretcher in de kamer gezet en hij/zij kan gebruik maken van uw badkamer. Ook is er een mogelijkheid voor uw partner om, tegen vergoeding, mee te eten (lunch en avondeten), het ontbijt krijgt uw partner van het ziekenhuis. Als u daar interesse in heeft, kunt u hiernaar informeren bij onze voedingsassistente.

2. Als gezonde kraamvrouw

Als u geen medische indicatie (meer) heeft betekent dit dat u geen zorg meer nodig hebt van de gynaecoloog. Gedurende uw kraamtijd (8 dagen) mag u als gezonde kraamvrouw verblijven bij uw kind. U krijgt eten en drinken van het ziekenhuis. Daarnaast krijgt u ook (kraam)verbanden en zo nodig een kolfsetje. U dient zelf voor medicatie (zoals bijvoorbeeld pijnstilling) te zorgen. Uw kraambed wordt, in overleg, gecontroleerd door uw eigen verloskundige of de verloskundige van het ziekenhuis. Wij geven u en uw baby de medische en verpleegkundige zorg die jullie nodig hebben. U mag zelf, zoveel als mogelijk, voor uw baby zorgen. Wij geven u tips en uitleg over de verzorging en ondersteunen u daarbij.

Dit opnametype valt onder de basisverzekering. Er wordt echter wel aanspraak gemaakt op uw eigen risico. Als uw eigen risico nog niet verbruikt is wordt dit aangesproken. Om de beste zorg voor u als kraamvrouw te kunnen garanderen is inroomen (uw partner die op de kamer wilt slapen) zonder opname gedurende uw kraambed niet mogelijk.

Bezoek tijdens opname

Bezoek is van harte welkom tussen 10.00 uur - 20.00 uur. Ons advies is om tussen 13.00 uur - 15.00 uur te rusten en niet te veel bezoek tegelijk te ontvangen. Dit is voor uw eigen herstel en dat van uw baby erg belangrijk. Indien er bezoek tijdens voedingsmomenten komt, wilt u het bezoek dan in de ouderkamer laten wachten? U kunt dan in alle rust uw baby voeden. Daarnaast mag het bezoek zelf niet ziek of verkouden zijn en dient het bezoek bij binnenkomst de handen te ontsmetten met de daarvoor bestemde desinfectans. Er mogen behalve broertjes en zusjes geen andere kinderen jonger dan 12 jaar op bezoek komen. Dit heeft te maken met infectiegevaar voor uw baby. De verpleegkundige kan ten allen tijde van deze bezoekregels afwijken bij calamiteiten, of als de conditie van uw kind hier om vraagt.

We streven er naar om uw verblijf in ons Vrouw & Kind centrum zo aangenaam mogelijk te maken. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij het graag.