Neonatologie (pasgeborenen)

Het specialisme neonatologie houdt zich bezig met de problemen van pasgeboren kinderen. Op de verpleegafdeling Kind & Jeugd worden te vroeg geboren baby’s behandeld, baby’s die te licht van gewicht zijn of die het moeilijk hebben gehad tijdens of na de geboorte. Ook liggen hier baby’s die ziek zijn en daarom extra zorg nodig hebben.  Daarnaast worden ook kraamvrouwen opgenomen op de afdeling, zodat ze dicht bij hun pasgeboren baby kunnen zijn.

Borstvoeding geven aan je pasgeborene

Een zieke of te vroeg geboren baby heeft regelmatig kleine voedingen nodig. Een baby wilt in de eerste weken vaak drinken omdat het maagje nog klein is. Vaak zijn dat acht tot twaalf voedingen per dag. Op deze manier kan het maagje van de baby langzaam steeds meer bevatten. Door het regelmatig zuigen aan de borst, komt de melkproductie goed op gang.

Als uw kindje nog niet aan de borst kan drinken is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met kolven. Dit kan zowel handmatig of met de elektrische kolf zijn, of een combinatie hiervan. De verpleegkundigen helpen u hierbij.

Vervroegd ontslag met sondevoeding

Uw kind is ziek en kan daarom tijdelijk niet alle voeding zelf drinken of uw kind moet nog leren drinken omdat het te vroeg geboren is Zolang uw kind te weinig melk uit de borst of fles drinkt, krijgt hij of zij de rest van de voeding via de sonde. Om goed te kunnen groeien is het belangrijk dat uw kind alle voorgeschreven voeding binnenkrijgt. klik op onderstaande knop voor meer informatie rondom vervroegd ontslag met sondevoeding (VOS).