Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO)

Bij u is mogelijk sprake van een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO). Misschien heeft u er een brief over gehad van het ziekenhuis. Maar wat is een BRMO? Hieronder leest u de uitleg. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de afdeling Ziekenhhuishygiëne en Infectiepreventie.

Een micro-organisme is een andere naam voor bacterie. Iedereen draagt vele soorten bacteriën bij zich. Een bacterie is met het oog niet waarneembaar en van de meeste merkt u niets. We hebben ze zelfs nodig. Bij verminderde weerstand kunnen bacteriën infecties veroorzaken, zoals ontstoken wondjes. Meestal genezen deze infecties vanzelf, soms is er antibiotica nodig voor de genezing. Een BRMO is, zoals de naam al zegt, een bijzondere bacterie. Deze bacterie is ongevoelig geworden voor de meest gebruikte antibiotica. Hierdoor zijn er nog maar een paar middelen die wel werken. We moeten zuinig met deze antibiotica omgaan. Daarom worden deze bacteriën in Nederland opgespoord om verspreiding tegen te gaan.

Onderzoek

Om vast te stellen of u een BRMO bij u draagt, wordt er lichaamsmateriaal van u onderzocht in het laboratorium. Hiervoor wordt er met een wattenstokje langs het slijmvlies van uw keel en anus gestreken. Soms wordt er ook ander materiaal onderzocht, zoals urine of eventueel wondvocht.

Meer over: BRMO

Hoe krijg je een BRMO?
Hoe verspreidt een BRMO zich?
Wat zijn de gevolgen van een BRMO?
Welke BRMO's zijn er?
Welke behandeling is er tegen een BRMO?
Welke maatregelen worden genomen als ik een BRMO heb?
Wat betekent de BRMO voor mijn bezoek?

Ontslag en heropname

Uw behandelend arts brengt uw huisarts en eventueel de thuiszorg op de hoogte van uw BRMO-dragerschap. Mocht u vervolgafspraken hebben in het ziekenhuis dan zal het ziekenhuis, afhankelijk van de situatie, opnieuw maatregelen treffen. Medewerkers zullen u opnieuw met voorzorgsmaatregelen zoals schort, handschoenen, muts en mondneusmasker behandelen. Ook zal het voorkomen dat er nogmaals kweken afgenomen worden om te kijken of u nog altijd de bacterie bij u draagt.

Thuissituatie

In de thuissituatie hoeft BRMO-dragerschap geen probleem te zijn. U hoeft hiervoor geen speciale maatregelen te nemen en hiervoor is ook geen behandeling nodig. In veel gevallen verliest u de bacterie in de thuissituatie vanzelf.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de verpleegkundige.

Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Ziekenhuishygiëne en Infectiepreventie. Gebruik het contactformulier of bel via (0344) 67 49 11 (centraal nummer).

Verhalen van patiënten

Duidelijke voorlichting en uitleg over infectieziekten is belangrijk. Petra kan daarover meepraten. In 2017 werd ze ernstig ziek tijdens een vakantie in Egypte. Met spoed werd ze geopereerd aan een blindedarmontsteking. Na twee weken mocht ze terug naar Nederland voor verdere behandeling. In Ziekenhuis Rivierenland werd ze gelijk in isolatie opgenomen. Dat is een vaste regel bij mensen die in het buitenland in een ziekenhuis hebben gelegen. Toen bleek dat ze een BRMO had: een Bijzonder Resistent Micro-Organisme.

Lees de ervaring van Ziekenhuis Rivierenland