Een buddy bij kanker

Wie de diagnose kanker krijgt, kan overspoeld raken door gevoelens van angst en onzekerheid. Hoe verwerk je de diagnose, wat staat je te wachten en hoe ga je om met de gevolgen van een behandeling? Contact met een ervaringsdeskundige of lotgenoot kan dan heel waardevol zijn. Om zo iemand te vinden, kunt u meedoen aan het buddyproject van Ziekenhuis Rivierenland.

Doe mee als buddy

We nodigen u tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis persoonlijk uit om u aan te melden als buddy. U krijgt een aanmeldformulier en beantwoordt daarop een aantal vragen. Met de antwoorden maken onze verpleegkundig specialisten dan een ‘match’ tussen u en iemand anders. U wordt dan buddy’s van elkaar.

Wie kan buddy zijn?

Als buddy kunt u midden in de behandeling zitten, of de periode van behandeling al een tijd geleden hebben afgesloten. Wat u gemeenschappelijk heeft, is dat u kanker heeft, of heeft gehad.

Webinars

Regelmatig zijn er informatieve webinars voor buddy’s, patiënten en naasten, in samenwerking met de verpleegkundig specialisten van het ziekenhuis. Op de website van Ziekenhuis Rivierenland vindt u de data en onderwerpen.

Waarom een buddy?

Het idee voor deze matches is afkomstig van het Buddyhuis, dat al actief is in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Ziekenhuis Rivierenland werkt voor de zorg bij kanker o.a. samen met dit ziekenhuis. Bij het Buddyhuis kunnen patiënten hun vragen en zorgen over kanker bespreken met een ervaringsdeskundige, een buddy. Dit is een patiënt die ooit eens dezelfde diagnose kreeg, een behandeling heeft ondergaan en de ziekte heeft verwerkt. Een buddy begrijpt u vaak beter dan wie dan ook, beter dan een directe naaste of zorgverlener. Het contact kan gaan van een appje of belletje tot aan een ontmoeting of samen iets doen. Het buddynetwerk is een extra service, boven op de zorg in het ziekenhuis.

  • Meer weten over het Buddyproject? Bekijk de TV-uitzending op SRC TV Magazine. Klik hier... 

Privacy

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met uw gegevens en deze worden niet zomaar doorgegeven. Alleen als u toe bent aan contact en daarvoor toestemming geeft, komt u in contact met een andere buddy.

Contactformulier buddyhuis

Wilt u meer informatie of u aanmelden als buddy? Neem dan contact met ons op per mail buddyhuis@zrt.nl of vul onderstaand formulier in.

Voor wie geraakt wordt door kanker, biedt het Toon Hermans Huis in Tiel een groot aanbod aan activiteiten en ontmoeting. Ook buddy’s zijn natuurlijk welkom. Het kan helpen om er samen met een buddy naartoe te gaan. Dan is het de eerste keer minder spannend.