U heeft een verwijzing voor medisch specialistische zorg nodig als u wilt dat deze wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u geen geldige verwijzing als u in het ziekenhuis komt? Dan kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen of dat u pas behandeld wordt als u de juiste verwijzing heeft. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk.
Voor spoedeisende hulp heeft u geen verwijzing nodig. Het is wel belangrijk dat u verzekerd bent, anders moet u zelf de kosten hiervoor betalen. Het is daarom altijd raadzaam om eerst de huisarts of de Huisartsenpost te bellen voordat u naar de Spoedeisende hulp wilt gaan.
In de meeste gevallen krijgt u een verwijzing via de huisarts, maar ook andere eerstelijns zorgaanbieders of specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Onderstaande eerstelijns zorgverleners worden door iedere zorgverzekeraar geaccepteerd als verwijzer:
- Huisarts
- Arts voor verstandelijke gehandicapten
- Specialist ouderengeneeskunde
- Jeugdarts (conform protocol beroepsgroep jeugdartsen, alleen naar oogarts kinderarts of orthopeed)
- Bedrijfsarts (alleen voor arbeidsgerelateerde aandoeningen)
- Psychiater (bij verblijf in een GGZ instelling)
- Verloskundige (in geval van zwangerschap, bevalling of naar kinderarts binnen de eerste 10 dagen na de bevalling)
- Tandarts/orthodontist (alleen voor kaak chirurgische behandeling)
Hoe lang is de verwijzing geldig?
Een verwijzing is, na afgifte, een jaar geldig. Dat houdt in dat u binnen een jaar na het krijgen van de verwijsbrief voor het eerst bij de medisch specialist moet zijn geweest. Zolang de medisch specialist het noodzakelijk vindt dat u onder behandeling blijft, hoeft u voor de betreffende zorgvraag geen nieuwe verwijzing te halen bij uw huisarts. Als u echter bij dezelfde medisch specialist komt voor een andere zorgvraag (voor een andere klacht), zult u een nieuwe verwijzing van uw huisarts moeten hebben. Ook als de medisch specialist heeft aangegeven dat u voor deze klacht niet meer hoeft terug te komen, hebt u een nieuwe verwijzing nodig voor een consult bij de medisch specialist.
Spoedeisende hulp of huisartsenpost
Bezoekt u de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis? Dan verrekent uw zorgverzekeraar de vergoeding met uw eigen risico. Is de rekening van uw SEH-bezoek hoger dan uw eigen risico, dan krijgt u die extra kosten vergoed, ook als uw zorgverzekeraar geen contract met het ziekenhuis heeft. Maar let op: Dit geldt alleen voor het eerste consult van een specialist naar aanleiding van een SEH bezoek. Voorbeeld: als u een gebroken arm heeft en eerst bij de chirurg komt die u later naar de reumatoloog verwijst voor bijvoorbeeld osteoporose, kan de zorgverzekeraar u een rekening sturen omdat u ook behandeld bent door een reumatoloog. Zie ook Wie betaalt de rekening?
Is uw situatie niet levensbedreigend, ga dan naar de huisarts of huisartsenpost. De kosten voor een bezoek aan de huisartsenpost vallen onder uw basisverzekering en hiervoor hoeft u geen eigen risico te betalen. Als het nodig is, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis. Ga naar de huisartsenpost als u niet tijdens openingstijden bij uw eigen huisarts terecht kunt. ‘s Avonds, in het weekend en op feestdagen is de huisartsenpost geopend.