Afstaande oren, de zogenaamde flaporen, kunnen als hinderlijk en onaantrekkelijk worden ervaren. Met een operatie kan de stand van de oren aangepast worden.
Voorbereiding op de operatie
De operatie kan zowel onder algehele narcose (algehele verdoving) als onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Dit wordt van tevoren door de chirurg met u besproken.
Bij plaatselijke verdoving is de ingreep op de poliklinische operatiekamer. Na de ingreep kunt u, als alles goed gaat, weer naar huis.
Is uw operatie onder algehele verdoving? Dan is het een dagbehandeling en komt u nuchter naar het ziekenhuis.
Als zich na de operatie geen problemen voordoen, kunt u aan het eind van de middag het ziekenhuis weer verlaten.
De operatie
Tijdens de operatie wordt via een huidsnede aan de achterzijde van het oor het kraakbeen zodanig behandeld, dat de oorschelpen na afloop van de operatie niet meer van het hoofd afstaan.
Het litteken zit aan de achterzijde van het oor. De oren worden in deze stand beschermd door middel van een tulbandverband dat rond het hoofd wordt aangebracht.
Na de operatie
- Soms treedt er een verandering op in het gevoel in de oorschelp. Dit is meestal van tijdelijke aard.
- De zwelling van de oren verdwijnt in enkele weken, maar pas na ongeveer drie maanden zal het uiteindelijke resultaat bereikt zijn. De meeste patiënten hebben weinig last van de operatie en de periode erna.
Tulbandverband
- Let op als u uw gezicht en hals wilt wassen: het tulbandverband mag niet nat worden.
- Het is van belang dat het verband gedurende ongeveer 1 week op z’n plaats blijft.
- Het verband wordt tijdens de controle door de plastisch chirurg verwijderd. De oren zullen dan nog wat gezwollen zijn en soms is de huid nog wat blauw verkleurd.
- De oren moeten nu nog een week lang, gedurende de dag en nacht, worden gesteund door een hoofdband. Daarna draagt u de hoofdband nog 2 weken alleen ‘s nachts.
- U kunt uw haar weer wassen.
Hechtingen
- De hechtingen achter de oren lossen vanzelf op.
Risico's en complicaties
- Complicaties zoals een bloeduitstorting of een infectie komen gelukkig maar weinig voor.
- Als het schrijnende gevoel ineens verergert en overgaat in hevige pijn moet u wel direct de dienstdoende arts waarschuwen. Er kan dan sprake zijn van een bloeduitstorting; het kan nodig zijn deze te behandelen.
Vergoeding
De zorg die geleverd wordt rondom een flapoorcorrectie wordt vanuit de
basisverzekering niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorg wel vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. De rekening zal in dat geval rechtstreeks naar uw thuisadres gezonden worden, zodat u deze zelf bij uw zorgverzekeraar kan declareren.
Het is de verantwoording van u (of uw ouders/verzorgers) als patiënt om goed na te gaan of de zorg zal worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Hierover kunt u als patiënt het beste zelf contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Als achteraf blijkt dat de zorg niet vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering moet u de rekening zelf betalen.