Borstreconstructie

Het namaken of reconstrueren van een (deel van een) borst heet een borstreconstructie. Dit kan na een borstsparende operatie of na een borstamputatie. Bij een borstsparende operatie reconstrueert de plastisch chirurg een deel van de borst. Na een amputatie maakt de plastisch chirurg een geheel nieuwe borst na.

Voor de operatie geeft de plastisch chirurg u uitleg over welke reconstructie en operatietechniek bij u mogelijk zijn.

De behandeling

De reconstructie kan direct na de oncologische operatie of op een later moment plaatsvinden.

Directe borstreconstructie 

Bij een directe borstreconstructie haalt de oncologisch chirurg het borstklierweefsel met de afwijking weg en wordt tijdens dezelfde operatie door de plastisch chirurg de reconstructie gedaan. De reconstructie kan gedaan worden door verplaatsing van eigen borstweefsel of met een prothese. De keuze is van diverse factoren afhankelijk, onder andere de hoeveelheid borstklierweefsel die weggehaald moet worden, uw cupmaat en of er bestraling moet volgen. Als er na de operatie een ongelijkheid van volume van de borsten is, dan is het mogelijk om de gezonde borst aan te passen. Meestal wordt dit op een later moment met een extra operatie gedaan. 

Uitgestelde borstreconstructie

Na een borstamputatie kan de reconstructie ook op een later tijdstip gedaan worden met lichaamseigen weefsel. Dit weefsel kan afkomstig zijn uit de buik, de bil of het bovenbeen. Voor deze operatie wordt u doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

In de folder Borstreconstructie van kanker.nl is meer informatie te vinden over borstreconstructie: Kanker.nl-folder borstreconstructie(https://www.kanker.nl/sites/default/files/library_files/526/brochure-Borstreconstructie.pdf).

Meer informatie en lotgenotencontact voor mensen met borstkanker is te vinden op de website van Borstkankervereniging Nederland: www.borstkanker.nl(https://www.borstkanker.nl.Meer).

Meer informatie over siliconen borstimplantaten leest u in de Chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/f0th2cv1/bijsluiter-siliconen-borstimplantaten.pdf)