Botulinetoxine-injecties bij spasticiteit

De botulinetoxinebehandeling wordt vaak toegepast bij spasticiteit. Hierbij zijn bepaalde spieren overactief, waardoor strakgespannen, stijve spieren ontstaan. Plaatselijke spasticiteit kan worden behandeld met een injectie die overactieve spieren verzwakt of verlamt.

Botulinetoxine blokkeert de zenuwsignalen naar een spier, waardoor een overactieve spier zwakker wordt of niet meer kan samentrekken. Dit effect is niet blijvend, daarom moet de behandeling meestal elke 3 of 4 maanden herhaald worden. Bijwerkingen zijn zelden ernstig en altijd tijdelijk.

Voorbereiding

Als u injecties in de benen krijgt, is het fijn als u een broek met wijde pijpen of een rok aantrekt. 

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt er in de spieren botulinetoxine ingespoten. Soms wordt tijdens de behandeling ook de activiteit van de spieren geregistreerd en/of wordt een echoapparaat gebruikt om de spieren op te zoeken.

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van een EMG-apparaat en/of een echo-apparaat. Hiermee kunnen de juiste spieren gevonden worden. Voor het EMG worden er eerst enkele elektrodes op uw arm of been aangebracht. Dit is om de spieractiviteit te kunnen registreren tijdens de behandeling. Bij het gebruik van het echoapparaat wordt er een gel aangebracht op de huid over het gebied van de spieren die behandeld gaan worden.

De arts selecteert de spieren die de belangrijkste oorzaak vormen van uw klachten. Het patroon en de ernst van de klachten zijn hiervoor mede bepalend. De hoeveelheid botulinetoxine die in de spier wordt gespoten, wordt afgestemd op wat u specifiek nodig heeft. Dit kan per keer verschillen. De arts zal vervolgens de botulinetoxine inspuiten. Het inspuiten van de botulinetoxine kan even pijnlijk zijn. De totale behandeling duurt maximaal 30 minuten. Het effect van de behandeling is gemiddeld al na 2 à 3 dagen merkbaar. In grote spieren kan het  maximale effect pas na twee weken merkbaar zijn. In enkele gevallen kan het resultaat tegenvallen. In dat geval zal bij de volgende behandeling de dosering van de botulinetoxine aangepast worden.