Door gewichtsverlies, zwangerschappen, veroudering van de huid of operaties kan de buikwand verslappen. Door de plastisch chirurg kan dit gecorrigeerd worden. Deze ingreep heet in medische termen abdominoplastiek ofwel een buikwandplastiek. Bij een buikwandcorrectie wordt het overschot aan huid verwijderd. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst en/of is het nodig om de buikspieren te verstevigen.
Mogelijkheden en verwachtingen
Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan, is het belangrijk dat u hier reële verwachtingen van hebt. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat de overtollige huid van uw buikwand wordt verwijderd, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven.
Toch zijn de meeste patiënten zeer tevreden over het resultaat van de behandeling. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat de huid onder de navel soms tijdelijk of permanent gevoelloos blijft. Bovendien wordt de definitieve vorm van de buik bepaald door de kwaliteit van de buikspieren. Als deze uitgerekt of slap zijn, dan kan de buik ook na de ingreep toch wat bol blijven.
Kosten
Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie. Daarom wordt deze zelden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. De plastisch chirurg kan ervoor zorgen dat u van tevoren een opgave van de kosten krijgt. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren om een goed eindresultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie kan extra geld kosten.
Voorbereiding operatie
Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt dit bij uw behandelend arts. Misschien zijn aanpassingen nodig voor uw operatie. Uw arts vertelt u dan wat u moet doen.
Ondersteunend ondergoed
Het is belangrijk om na de operatie ondersteunend ondergoed te dragen welke zo hoog mogelijk (bij voorkeur ook de bovenbuik) ondersteunt. Neem deze mee naar het ziekenhuis.
Stoppen met roken 6 weken voor de operatie
Als u rookt, is het belangrijk om minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, dit geeft problemen bij de wondgenezing.
Geen alcohol 1 dag voor de operatie
Drink 1 dag voor de operatie geen alcohol tot aan de operatie.
De operatie
- De anesthesist brengt een infuus bij u in. Dat is een dun plastic slangetje in uw bloedvat waardoor de narcose, vocht en eventueel medicijnen worden toegediend.
- Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand helemaal los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribben en het borstbeen.
- De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft.
- Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel.
- Wanneer de buikspieren zijn uitgerekt, verstevigt de chirurg deze ook meteen.
- Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt er een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar hecht de chirurg vervolgens de navel in.
- Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Deze drains worden verwijderd voordat u naar huis gaat.
De operatie duurt ongeveer 2 uur.
Na de operatie
- Na 1 tot 3 dagen worden de drains verwijderd, afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht.
- De hechtingen lossen vanzelf op; deze hoeven dus niet verwijderd te worden.
- Het is belangrijk om ondersteunend ondergoed te dragen welke zo hoog mogelijk (bij voorkeur ook de bovenbuik) ondersteunt.
Naar huis
De opnametijd in het ziekenhuis is afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is. Vaak mag u na 1 tot 3 dagen na de operatie weer naar huis.
Litteken
Het litteken loopt rond de navel en ter hoogte van de liezen tot aan de heupen, grotendeels binnen de bikinilijn. Bij een beperkte buikwandcorrectie is er geen litteken zichtbaar rond de navel. Of u een beperkte of een uitgebreide buikwandcorrectie ondergaat, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw plastisch chirurg bespreekt dit met u.
Thuis
- De eerste dagen thuis moet u het rustig aan doen, maar u hoeft niet in bed te liggen.
- Afhankelijk van uw conditie, kunt u na een week weer lichte werkzaamheden verrichten.
- Op de wond zitten witte pleisters. Laat deze de eerste 2 weken zitten. Ze zorgen met name de eerste dagen ervoor dat de wond goed geneest. De pleisters kunnen goed tegen water. U mag dus gewoon douchen, maar u kunt beter niet zwemmen of in bad gaan.
- Lees in de leefregels waar u de eerste weken rekening mee moet houden.
Herstel
- De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.
- Het litteken heeft dan echter nog niet zijn definitieve vorm bereikt. Ook kan uw buik nog wat gezwollen zijn.
- Het kan 3 tot 6 maanden duren voor het eindresultaat is bereikt.
Leefregels
Pijnstillers
U kunt de eerste tijd last hebben van een pijnlijk, zwaar gevoel bij de littekens. U mag hiervoor paracetamol gebruiken.
Bewegen en werken
De eerste weken na de operatie mag er nog niet te veel spanning op het litteken komen. Wij raden u aan om in deze eerste weken niet al te gestrekt te lopen en met opgetrokken knieën te slapen.
De eerste 4 weken na de operatie mag u geen zwaar werk doen; hieronder wordt ook intensieve conditietraining en sport verstaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe uitgebreid uw ingreep was. Uw plastisch chirurg bespreekt dit met u.
Litteken
Zolang het litteken rood is, mag u niet met het litteken in de zon of onder de zonnebank. Bescherm het litteken met een pleister of met sunblock
(factor 20).
Ondersteunende panty
Om de buikwand goed te laten genezen raden we u aan tot ongeveer 6 weken na de ingreep een stevige, steunende panty of step-in te dragen die doorloopt tot ver boven de navel.
Risico's en complicaties
Wondinfectie
De wond die gemaakt moet worden om de overtollige huid te verwijderen is groot, waardoor er problemen kunnen ontstaan bij het genezen van de wond. De wond kan gaan infecteren, wat overigens niet vaak voorkomt.
Nabloeding
Een enkele keer kan er een nabloeding ontstaan. U moet dan nog een keer geopereerd worden; uw arts maakt dan dit bloedvaatje dicht.
Vocht
Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er zich in de weken na de operatie vocht ophoopt tussen de buikwand en de spieren. Dit geeft vaak een vol gevoel bij de patiënt. Het vocht kan later bij de bezoeken aan de polikliniek worden weggezogen met een spuitje.
Contact opnemen
Neemt u direct contact op met de polikliniek Plastische chirurgie als u tijdens de eerste 2 weken na de ingreep last krijgt van:
• abnormale pijn
• zwelling
• koorts
Ook als u bijvoorbeeld denkt dat de wond is ontstoken, dan kunt u overdag contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie.