Conservatieve therapie bij reumatische aandoeningen

De conservatieve behandeling van reumatische aandoeningen is erop gericht om de pijn en stijfheid te verlichten en/of de beweeglijkheid zo goed mogelijk te behouden. 

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om zo beweeglijk mogelijk te blijven en pijn en stijfheid te verlichten, zoals een orthese, aangepaste schoenen, fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie.

Orthese

Een orthese is hulpmiddel dat u uitwendig draagt en dat de stand of de beweeglijkheid van een gewricht of de wervelkolom corrigeert. Denk bijvoorbeeld aan een pols- of vingerspalk of een halskraag.

Aangepaste schoenen

Aangepaste (confectie)schoenen, steunzolen of volledig orthopedische schoenen beïnvloeden uw lichaamshouding positief. Deze hulpmiddelen kunnen zo bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. U heeft minder pijn en kunt zelfstandig de dagelijkse dingen blijven doen.

Fysiotherapie

De oefeningen van de fysiotherapeut zijn er meestal op gericht bewegingsbeperkingen te voorkomen. Hierbij kan soms een brace of spalk een rol spelen. Rust wordt afgewisseld met gedoseerde oefeningen en bijvoorbeeld warmte- en koudetherapie.

Oefentherapie

De oefentherapieën Cesar en Mensendieck zijn bedoeld om klachten door een verkeerde houding of verkeerde bewegingen te voorkomen. Beide therapieën kennen oefeningen die de algehele lichaamshouding verbeteren en hierdoor (nieuwe) klachten proberen te voorkomen.

Cesartherapie

Bij Cesartherapie gaat het om het ritmische element van het bewegen. Oefeningen worden voorgedaan door de therapeut. U doet ze na, eerst met en later zonder spiegel.

Mensendieck

Bij Mensendieck zijn de oefeningen bedoeld om u bewuster te worden van uw houding en manier van bewegen. Hier geen geïsoleerde spieroefeningen, maar bewust en totaal bewegen. Het is een leerproces van zelf zien, leren en voelen. Er wordt minder gewerkt met het voordoen van oefeningen of oefeningen doen voor een spiegel.

Ergotherapie

De oefeningen van de ergotherapeut zijn erop gericht om u, met uw beperking, zo goed en zelfstandig mogelijk in uw eigen omgeving te laten functioneren.
De ergotherapeut zoekt samen met u naar praktische oplossingen.