Dagopname oogonderzoek of oogbehandeling kind

Uw kind komt binnenkort voor een (dag)opname voor onderzoek of een behandeling onder narcose. Om het onderzoek of de behandeling veilig uit te voeren, is een aantal afspraken belangrijk.

Belangrijk om te weten

Besmetting voorkomen

Zorg ervoor dat uw kind 2 weken voor de opname geen contact heeft met kinderen die een kinderziekte hebben. Dit kan bijvoorbeeld rodehond, waterpokken, mazelen of de bof zijn. Ook moet uw kind contact met familieleden en vriendjes van zieke kinderen ontwijken. Hierdoor is de kans kleiner dat uw kind ziek is op de dag van de behandeling of het onderzoek.

Verkoudheid/koorts

Neem contact op met de polikliniek Oogheelkunde:

  • Als uw kind in de week voor de opname hoest.
  • Als uw kind in de week voor de opname verkouden wordt.
  • Als uw kind in de week voor de opname koorts heeft.

Voorbereiding

Anesthesioloog

Voorafgaand aan de operatie is er nog een afspraak met de anesthesioloog. Deze bekijkt of er nog bijzonderheden zijn zoals allergieën, medicijngebruik, lengte en gewicht. Dit is nodig om de narcose goed te laten verlopen.

Pijnstillers

Geef uw kind In de week voordat het naar het ziekenhuis moet bij pijn en/of koorts alleen medicijnen waar geen acetyl-salicylzuur in zit. Dat zit bijvoorbeeld in Sinaspril en Aspirine. Hierdoor wordt de kans op nabloedingen kleiner. Bespreek het met de oogarts als uw kind andere medicijnen heeft waarover u twijfelt.

Dag vóór de opname

De dag voor opname begint u met het druppelen met chlooramfenicol. Hierdoor wordt de kans op ontstekingen kleiner.  U doet 3 keer per dag 1 druppel in beide ogen. 

Dag van de opname

  • Op de dag van de behandeling mag uw kind vanaf 12 uur ‘s nachts niets meer eten en drinken (ook geen water). Uw kind heeft dan een lege maag tijdens de behandeling. Er kan dan niets uit de maag in de mond komen dat bij een volgende inademing in de longen terecht kan komen.
  • In de ochtend herhaalt u het druppelen in beide ogen nog 1 keer.
  • Uw kind heeft een pyjama en een tandenborstel nodig. Natuurlijk mag er ook 1 lievelingsknuffel mee.
Begeleiding

Beide ouders mogen aanwezig zijn bij de opname. Er mag 1 ouder mee naar de operatieafdeling en daar blijven totdat uw kind slaapt.

Ouders wachten op de kinderafdeling tot de operatie klaar is. Als u niet kunt blijven, zeg dit dan tegen de verpleegkundige voordat u weggaat.

Andere kinderen blijven thuis.

Na de behandeling

Als uw kind wakker is komt het weer op de kinderafdeling terug en kan snel daarna naar huis.

Ogen druppelen

Tot aan de controle-afspraak moeten de ogen van uw kind gedruppeld worden. U druppelt beide ogen van uw kind 3 keer per dag.

Als uw kind is geopereerd voor scheelzien, volgt er een afspraak bij de afdeling Orthoptie. 

Hechtingen

Soms kan een hechting wat irriteren. Dit gaat meestal vanzelf over.

Contact opnemen

Krijgt uw kind 1 tot 2 dagen na de operatie koorts of meer pijn aan de ogen, dan moet u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

Oppakken van activiteiten

  • Uw kind mag 1 dag na het onderzoek of de behandeling weer naar school.
  • Na 6 weken mag uw kind weer zwemmen.