Dijbeenbreuk bij kinderen behandelen met Bryant tractie

Als een kind het bovenbeen breekt kan dit met trekkracht worden behandeld. We noemen dit in medische termen een Bryant tractie. Het kind ligt op een speciaal bed met de benen omhoog. Gewichtjes houden de benen in een goede stand. De 2 botdelen groeien dan in de goede stand aan elkaar.

Behandeling

Tijdens de behandeling ligt uw kind op de Verpleegafdeling Kind & Jeugd van het ziekenhuis. De behandeling kan niet thuis worden gedaan.

  • Uw kind ligt op bed met de benen in de lucht, om de benen van uw kind wordt een verband aangelegd;
  • Aan het verband worden touwtjes met gewichtjes vastgemaakt. De gewichtjes zitten vast boven het bed en trekken een beetje aan de benen;
  • De billen komen hierbij net van het matras. Er kan ongeveer een hand onder; 
  • De botdelen komen zo in de juiste stand te staan en kunnen aan elkaar groeien; 

Hoe lang de behandeling duurt, verschilt per kind. Regelmatig worden röntgenfoto’s gemaakt. Op de foto’s kan de arts zien of het bot goed geneest. Dit gebeurt alleen als het echt nodig is. Zo krijgt uw kind geen onnodige röntgenstraling. Het kan zijn dat de behandeling in de Bryant tractie langer of korter duurt dan gedacht. 

Elke dag komt een arts met een kinderverpleegkundige bij uw kind langs voor het evalueren van de behandeling. U kunt op dat moment vragen stellen.

Adviezen

Spierpijn

De eerste dagen kan uw kind last hebben van pijn en spierkrampen. Dit komt door de breuk en de behandeling met de gewichten. Uw kind krijgt hiervoor pijnstillers. Houdt uw kind toch pijn, dan kunt u dit bespreken met de arts of verpleegkundige.

Verzorging

U kunt afspreken welke zorg u zelf wilt geven en welke zorg de verpleging kan doen. Uw kind kan tijdens de behandeling niet douchen, want het been moet in de tractie blijven. Uw kind wordt dus op bed gewassen.

Kleding

  • Het is handig om kleding te kiezen zonder sluiting op de rug; 
  • Uw kind kan geen broek aan;
  • Om koude voeten te voorkomen, kan uw kind sokken of pantoffels dragen;
  • Draagt uw kind een luier? Kies dan een luier een maat groter. Doordat uw kind de hele dag ligt, loopt de plas naar achteren. Een grotere luier lekt minder snel. 

Borstvoeding en voeden

Als u borstvoeding geeft, kunt u hier mee doorgaan. Borstvoeding kan uw kind troost en geborgenheid geven. Zeker nu uw kind in een vreemde omgeving is. U kunt met de arts of kinderverpleegkundige bespreken hoe u borstvoeding kunt blijven geven. 

Naar de wc

Oudere kinderen kunnen soms minder goed plassen en poepen. Dit komt omdat ze de hele dag liggen en minder bewegen. Voeding met veel vezels en het eten van kleinere porties kan helpen. De verpleegkundigen houden dit goed in de gaten.

 

Afleiding en comfort

Wij zorgen graag samen met u ervoor dat het verblijf zo prettig mogelijk verloopt. Aarzel niet om vragen aan de medewerkers van de afdeling vragen te stellen en uw wensen kenbaar te maken. Op de afdeling zijn daarnaast voldoende speelvoorzieningen voor uw kind en zorgen we graag voor gepaste afleiding. 

We begrijpen dat de behandeling een grote impact kan hebben op het gezinsleven. De medisch pedagogisch zorgverlener is betrokken bij de zorg en kan u voorzien van tips en handvatten tijdens de opname. Ook kunnen zij een dagprogramma maken met passende activiteiten. Dit zorgt voor ritme tijdens de opname. 

Naar huis

Zodra de behandeling kan worden gestopt mag uw kind naar huis. Mogelijk krijgt hij of zij nog een gipsbroek aan, welke enkele weken zal blijven zitten. De arts of gipsverbandmeester zal hierover meer informatie geven. 

Vervoer

In Nederland is het verplicht uw kind te vervoeren in een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem (autostoeltje met ECE-keurmerk). Zie voor meer informatie Ontheffing kindbeveiligingssysteem in auto(undefined/behandelingen/ontheffing-kindbeveiligingssysteem-in-auto/).