Humerusbrace

Een humerusbrace wordt gebruikt bij een breuk in de bovenarm (humerusfractuur). De brace beschermt de breuk en houdt de breuk op zijn plek.

Behandeling

De humerusbrace is een koker die om de bovenarm gaat. De breuk krijgt hierdoor genoeg bescherming. Het helpt de doorbloeding in de arm en zorgt dat het bot weer aan elkaar groeit. Met de brace kunt u uw arm, schouder en elleboog beter bewegen dan bij gips.

U mag de gebroken arm niet op een armleuning of kussen laten rusten. De elleboog mag niet worden ondersteund. Het is belangrijk dat uw arm kan ‘uithangen’. Het gewicht van uw arm draagt bij aan een goede stand van de breuk.

Verstellen van de brace

De humerusbrace is vastgemaakt met klittenband. Trek het klittenband elke dag goed aan, zodat het stabiliteit geeft. Dit kunt u het beste doen als u thuis op bed ligt. U kunt de arm dan ontspannen laten rusten op het bed, terwijl u het klittenband losmaakt en strakker zet.

Slapen 

U kunt het beste in een halfzittende houding slapen. Uw arm heeft dan dezelfde houding als overdag. Hiermee lukt het beter om in en uit bed te komen. U mag de arm niet ondersteunen met een kussen.

Douchen

De brace mag niet nat worden. De huid blijft vaak nog te vochtig,
waardoor de huid week kan worden.

Autorijden

Met de brace mag u niet autorijden. U bent dan niet verzekerd.

 

 

Als de klachten erger worden

Soms worden de klachten erger, bijvoorbeeld:

  • De pijn wordt erger in plaats van minder;
  • De zwelling neemt erg toe;
  • U voelt tintelingen/doof gevoel in uw arm, hand of vingers;

Heeft u 1 of meer van deze, of andere klachten? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie of Orthopedie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Nieuwe afspraak

Na ongeveer een week heeft u een afspraak op de polikliniek Chirurgie of
Orthopedie. De afspraakbevestiging hiervoor krijgt u per e-mail of post.

Voor deze afspraak wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarna beoordeelt
de specialist of uw arm goed herstelt. Meestal krijgt u dan ook oefeningen mee om thuis te doen. Of u start met fysiotherapie.