Littekenbehandeling

Een littekenbehandeling (fascietechnieken) maken de verklevingen van het bindweefsel los. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten. Ook heeft het een positief effect op de doorbloeding van weefsels en de werking van het lymfesysteem.

Fascia zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel met elkaar verbindt. Deze verbindingen zijn flexibel, verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel. Deze samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel door  een blessure, operatie of bestraling. De bindweefselvliezen komen dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Verklevingen kunnen leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking.

De behandeling

De oedeemfysiotherapeuten werken met de littekenbehandeling volgens Willie Fourie. Deze behandelmethode is heel erg geschikt voor borstkankerpatiënten die klachten hebben van lymfe-oedeem, pijn en/of stijfheid in de schouder, arm, nek en rug. Vooral de gevolgen van het stug worden van weefsel na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld.