MCT-dieet

Medium Chain Triglycerides of Middellange Keten Vetten

Vet in voeding is opgebouwd uit vetzuren. Sommige vetzuren worden vanuit de darmen direct in de bloedbaan opgenomen. Andere vetzuren worden via de lymfen in het lichaam opgenomen.

De lymfeklieren kunnen beschadigd zijn en lymfevocht lekken. Het is dan het belangrijk om minder vet te eten. Is dat voor langere tijd, dan kan de voeding aangevuld worden met MCT-vetten (Medium Chain Triglycerides = Middellange Keten Vetten). Zo blijft u genoeg energie binnenkrijgen. MCT-vetten worden namelijk niet door de lymfeklieren opgenomen. 

Voedingsadvies

Hieronder leest u wat u kunt nemen als u een MCT-dieet volgt.
De basis van het dieet is een vetbeperkte voeding, aangevuld met speciale MCT-margarine. 

MCT-margarine

Speciale MCT-margarine. MCT-olie en MCT chocospread is te koop  bij MCT Dieetshop van Kopra Trading(https://www.mctdieetshop.com/)

Broodmaaltijden

  • Brood: alle broodsoorten, behalve luxe broodjes waar vet in verwerkt is. 
  • Boter: besmeer brood met MCT-margarine; geen normale halvarine of margarine. 
  • Kaas: 20+ kaas, magere smeerkaas of Hüttenkäse. 
  • Vleeswaren: magere soorten zoals beenham, achterham, schouderham, kipfilet, casselerrib, fricandeau, gekookte lever, rookvlees of rosbief.
  • Ei- alleen het wit van een ei. 
  • Zoet beleg: alle zoet beleg behalve chocolade, pindakaas en kokosbrood, notenpasta’s, tahin, sandwichspread. 

Dranken

  • Koffie, thee, vruchtensap, limonade, mineraalwater en ontvette bouillon.
  • Magere melk, karnemelk, magere (vruchten)yoghurt, magere kwark of magere vla. 

Warme maaltijd

  • Soep en bouillon waar het vet van afgeschept is.
  • Neem gekookte aardappelen of aardappelpuree. Maak de puree met magere melk. Eventueel kunt u een klontje MCT-margarine toevoegen. 
  • Groente en peulvruchten: alle soorten. 
  • Rijst en deegwaren: alle soorten. 
  • Mager rundvlees zoals: bieflappen, biefstuk, ossenhaas, rosbief, magere runderlappen, tartaar, kalfsfricandeau, kalfsschnitzel, kalfsriblappen, runderklapstuk, lever (kalfs-, rund-) runderentrecote, runderrollade, sukadelappen.
  • Mager varkensvlees zoals: ribkarbonade, haaskarbonade, fricandeau, hamlappen, varkensoester, schnitzel, varkensfilet, varkenshaas, magere varkenslappen, varkenslever.
  • Gevogelte zoals: kipfilet, kalkoenfilet, kip zonder vel.
  • Magere vis zoals: baars, bot, forel, kabeljauw, koolvis, pangasius, poon, zalmbaars, schelvis, stokvis, tilapia, schar, schol, tong, tonijn, wijting, inktvis, zeewolf.
  • Schaal en schelpdieren zoals: mosselen, garnalen, krab, kreeft, oesters.
  • Vetarme vleesvervanging zoals: sojabrokjes, vegetarisch gehakt, quornblokjes, quornfilet.
  • Bereid de warme maaltijd met MCT- margarine. 
  • Nagerecht van magere melkproducten.