Neusschelpverkleining

Een neusschelpverkleining kan op twee manieren plaatsvinden: via inwendige verhitting van de neusschelpen  of door het weghalen van een strook neusschelpslijmvlies met neusschelpbot.

De behandeling

De Celon-techniek
De Celon-techniek (radiofrequente thermotherapie), is een inwendige verhitting van de neusschelpen (de conchae). Bij deze behandeling wordt op meerdere plaatsen in het slijmvlies van de neusschelpen een dun naaldje geprikt. Het slijmvlies van de neusschelp wordt hiermee verhit (tot boven 60 graden Celsius) en zal vervolgens verschrompelen en in volume afnemen. Bij deze methode worden er in principe geen tampons achtergelaten.

Weghalen strook neusschelpslijmvlies met neusschelpbot
Bij deze methode snijdt of knipt de Keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) in de lengterichting, een strook neusschelpslijmvlies met neusschelpbot weg. Dit wordt een conchotomie genoemd. Er blijven geen zichtbare littekens achter, omdat er niet aan de buitenkant van de neus geopereerd wordt. Aan het einde van de operatie brengt de KNO-arts aan beide kanten van de neus een neustampon in. Dit gebeurt om een nabloeding te voorkomen en eventueel te beperken.

Na de behandeling

Als bij de behandeling de strook neusschelpslijmvlies met neusschelpbotis verwijderd, komt u de dag na de operatie naar de polikliniek om de neustampons te laten verwijderen. Na het verwijderen van de neustampons kan er wat vers bloed of bloederig slijm uit de neus komen. Dit is normaal.

Voor beide behandelingen geldt dat de genezing van het neusslijmvlies ongeveer 4 tot 6 weken duurt. Hierbij kunnen korstjes ontstaan. Om de korstjes los te weken is het belangrijk dat u de neus spoelt met zout water. U krijgt een folder mee naar huis over de zoutspoeling. Na ongeveer één tot twee weken komt u opnieuw ter controle op de polikliniek.

Leefregels voor thuis

Om een nabloeding te voorkomen moet u de eerste week na de operatie zorgen dat uw neus niet belast wordt. Houdt u daarom aan de volgende leefregels:

 • Til geen zware voorwerpen
 • Pers niet te hard bij de ontlasting
 • Snuit de eerste 3 dagen uw neus niet
 • Open uw mond als u moet niezen. Er ontstaat dan minder druk in de neus. Als u nog tampons in de neus heeft kan een niesbui geen schade veroorzaken.
 • Douche niet te heet
 • Laat uw eten en drinken afkoelen
 • Maak geen gebruik van sauna of zonnebank 
 • Ga de eerste 3 dagen niet in de zon zitten

Pijn

U kunt een lichte pijn in en rond de neus hebben. Wij raden u aan om de eerste 2 dagen, 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg te nemen. Dit betekent dat u ongeveer om de 4 uur 2 tabletten van 500 mg neemt. Als u andere pijnstillers mag of nodig heeft, is dit besproken met de KNO-arts.

Risico's

Complicaties bij een operatie aan de neusschelpen zijn zeldzaam. Toch kan er bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Deze complicaties zijn goed behandelbaar.

Wanneer neemt u direct contact op?

 • Als de neus gaat bloeden.
 • Als u koorts krijgt boven de 38,5°C.
 • Bij toenemende pijn.