Ontspanningsoefeningen

Bij ziekte en lichamelijke klachten ervaren veel mensen stress, angst of pijn. Deze gevoelens kunnen spanning geven in het lichaam. Ontspanningsoefeningen kunnen deze klachten verminderen en positief beïnvloeden. Ook kun je hierdoor beter gaan slapen of pijn verminderen. Onderstaande oefeningen zijn speciaal ontwikkeld voor patiënten van Ziekenhuis Rivierenland en zijn zonder begeleiding eenvoudig uit te voeren.

Hoe werkt het?

Er zijn 5 oefeningen. Zo kan iedereen zelf kiezen welke oefeningen hem of haar het meeste aanspreekt. Stap voor stap wordt er verteld wat u moet doen om te ontspannen. De oefeningen zijn voor iedereen toepasbaar. Als een oefening minder fijn voelt, dan kunt u voor een andere oefening kiezen. Het is niet erg als u tijdens of na een oefening in slaap valt. Dat is een teken dat u lekker ontspannen bent en is juist goed!

De ontspanningsoefeningen

Luister vooraf de uitleg: Hoe gebruikt u deze geluidsopname(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/dmef4tm2/01-hoe-gebruikt-u-deze-cd.mp3).

 1. Rustig ademhalen(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/115pyu4q/02-rustig-ademhalen.mp3)
 2. Korte ontspanningsoefening(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/qe5lo1vn/03-korte-ontspanningsoefening.mp3)
 3. Aandacht voor je lichaam(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/ffsmvv5l/04-aandacht-voor-je-lichaam-audiotrimmercom.mp3)
 4. Spierontspanningsoefening(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/d31aoxgx/mediaio-05-spierontspanningsoefening.mp3)
 5. Ontspannen in de natuur(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/b5qhaq2a/06-ontspannen-in-de-natuur-audiotrimmercom.mp3)

Stem: Deborah Zachariasse. Idee: Marian Rikkert (Klinisch psycholoog/psychotherapeut) en Ans van Gessel (haptotherapeut/fysiotherapeut). 

Voordelen

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om:

 • Gemakkelijker in slaap te vallen
 • Minder pijn te ervaren
 • Je spieren losser te maken
 • Het piekeren te doorbreken
 • Je rustiger in je hoofd te voelen
 • Minder angstig te worden
 • Je lekker in je vel te voelen
 • Je weer even op te laden