Pijnbehandeling met PCA-pomp

Voor een goed herstel na een operatie is het belangrijk dat u zo min mogelijk pijn ervaart. Hier zijn verschillende manieren voor. Bij pijnbehandeling met een PCA-pomp heeft u zelf controle over de hoeveel medicijnen tegen de pijn u krijgt. PCA is de afkorting voor de engelse benaming Patient Controlled Analgesia. Analgesia betekent ook wel verdoving.

De behandeling

Het medicijn tegen de pijn dat gebruikt worden bij de PCA-pomp is morfine of een middel dat op morfine lijkt. Dit zorgt voor een snelle en zo goed mogelijke pijnstilling. U krijgt de pijnstilling in verhouding kort, waardoor er bijna geen kans op verslaving is.

Aansluiten van de pomp

  • Voor de operatie krijgt u een infuusnaald in uw arm.
  • Na de operatie wordt op de uitslaapkamer de PCA-pomp op de infuusnaald aangesloten. De verpleegkundige stelt de pomp in.

Hoe werkt de pomp?

  • U bepaalt zelf wanneer u het medicijn tegen de pijn krijgt. 
  • Als u pijn krijgt drukt u op de knop van de pomp.
  • Als de pijn niet minder wordt, drukt u nogmaals op de knop. Herhaal dit tot de pijn acceptabel is. De pomp is beveiligd. Overdosering is niet mogelijk.
  • Alleen uzelf mag op de knop van de pomp drukken. U weet zelf het beste wanneer u pijn heeft en pijnstilling nodig heeft.

Hoe lang gebruikt u de pomp?

De PCA-pomp wordt vaak de eerste  dagen na een operatie gebruikt. Op de verpleegafdeling wordt de PCA-pomp regelmatig gecontroleerd. De anesthesioloog bepaalt wanneer u kunt stoppen met de PCA-pomp.