Rijden met dementie

Dementie kan gevolgen hebben op uw rijgedrag. Om auto, motor, vrachtauto of bus te rijden, moet u bepaalde handelingen kunnen uitvoeren. Zoals snel en goed reageren op plotselinge gebeurtenissen. Ook moet u bijvoorbeeld ingewikkelde situaties goed kunnen overzien. Als u (beginnende) dementie heeft, kunt u dat misschien minder goed. Dementie kan er daarom voor zorgen dat u niet meer mag rijden. 

Het onderzoek

Bij (beginnende) dementie moet u laten onderzoeken of u nog veilig kunt rijden. U stuurt daarvoor een gezondheidsverklaring naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Als u twijfelt of dit onderzoek echt nodig is, overleg dan eerst met uw arts. Die weet wat de regels zijn en wanneer u een gezondheidsverklaring moet opsturen. 

U kunt ook kijken op de website van het CBR: CBR(https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/dementie/wanneer-geef-ik-aan-het-cbr-door-dat-ik-dementie-heb)

Wanneer mag u nog rijden bij dementie?

Er wordt geen verschil gemaakt tussen de verschillende soorten dementie. 
Het CBR kijkt naar de ernst van de dementie en naar de gevolgen van dementie voor het rijgedrag. Dit wordt uitgedrukt met de zogenaamde CDR-score. CDR is de afkorting voor de Engelse benaming Clinical Dementia Rating. De CDR score geeft aan in welke mate u dementie heeft. 
Om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden kijkt het CBR naar uw gezondheidsverklaring, informatie van een medisch specialist en naar het resultaat van een rijtest.

  • Met dementie bent u niet geschikt voor het vrachtauto- en bus-rijbewijs.
  • Met zeer lichte tot lichte dementie kunt u geschikt verklaard worden voor auto, motor en T-rijbewijs. U mag dan alleen auto, motor of tractor rijden in privésituaties, dus niet voor uw werk. 

Veelgestelde vragen

Mag mijn eigen behandelaar het rapport opmaken?

Het CBR stuurt u door naar een specialist. Wilt u liever dat uw eigen behandelaar een rapport maakt? Dat kan, maar vraag eerst of uw behandelaar dat wil. Veel specialisten geven liever geen informatie over hun eigen patiënten.

Moet ik een rijtest doen?

Ja, om te kunnen bepalen of u nog mag rijden bij zeer lichte of lichte dementie moet u een rijtest doen.

Waar let het CBR op tijdens de rijtest?

De rijtest is géén examen. Een rijtest is altijd aangepast aan uw persoonlijke situatie. Afhankelijk daarvan let het CBR tijdens de rijtest vooral op ‘zien’, ‘denken’ en ‘doen’. Bij dementie let het CBR tijdens de rijtest vooral op ‘denken’.

Hoe lang is de geschiktheid verklaring geldig? 

Met zeer lichte tot lichte dementie kunt u geschikt verklaard worden voor auto, motor en T-rijbewijs voor maximaal één jaar. U mag dan alleen auto, motor of tractor rijden in privésituaties. Dit betekent dat u niet mag rijden voor uw werk, bijvoorbeeld als taxi-chauffeur, rijinstructeur of bezorger. 

Bij uitzondering kunnen mensen met zeer lichte dementie geschikt worden verklaard voor maximaal drie jaar. Voorwaarde hiervoor is een positieve rijtest, aangevuld met een neuropsychologisch onderzoek.

Bron: CBR 2023 https://www.cbr.nl/nl(https://www.cbr.nl/nl)