Schouder uit de kom (schouder-luxatie)

De schouder bestaat uit een kop en een ondiepe kom, als onderdeel van het schouderblad. De kop ligt in deze kom en wordt op zijn plaats gehouden door banden en het gewrichtskapsel. Bij een schouder uit de kom (schouderluxatie) schiet de kop uit de kom. Daardoor worden de banden en het gewrichtskapsel uitgerekt en losgescheurd. De oorzaak is meestal een val of een verkeerde beweging.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het terugzetten van de kop in de kom. U 
krijgt op de Spoedeisende Hulp een mitella om het gewricht rust te geven.

Dragen van de mitella

  • De hand moet tegen het blote lijf aan liggen.
  • De mitella draagt u dag en nacht tot de afspraak op de polikliniek. Dit is van belang om de spieren en het kapsel van het schoudergewricht tijd te geven om te herstellen.
  • Als u teveel beweegt, kan de schouder opnieuw uit de kom schieten. Draag daarom een strak t-shirt over de mitella heen. Op deze manieren beperkt u het aantal bewegingen. 

Tips

Bepaalde dagelijkse handelingen gaan nu moeilijker. Hieronder een aantal tips voor het aan- en uitkleden.

  • Bij het aankleden haalt u eerst de aangedane arm door het kledingstuk. Daarna het hoofd en de gezonde arm.
  • Bij het uitkleden doet u dit andersom.
  • Beweeg de aangedane arm zo min mogelijk omhoog. 
  • Maak met de onderarm geen bewegingen opzij.

Oefeningen

De eerste week

Hoe vaker de schouder uit de kom is geweest, hoe instabieler het gewricht wordt. Het is daarom belangrijk dat u de eerste week rust houdt en de instructies opvolgt. 

Na de eerste week

Na de eerste week rust, is het van belang om uw schouder rustig te gaan bewegen. Dit doet u door uw schouder heel rustig rond te draaien. Op deze manier wordt uw schouder niet te stijf. Als u hierna langzaam begint uw spieren weer te versterken, verkleint u de kans dat de schouder nog en keer uit de kom gaat. 

Nieuwe afspraak

Ongeveer een week na het terugzetten van de kop in de kom, heeft u een afspraak bij de specialist op de polikliniek. De specialist vertelt hoe de behandeling er verder voor u uitziet.