Waken

Waken is in de laatste dagen/uren in de nabijheid van een naaste zijn. Als de situatie van iemand verslechterd of zorgwekkend is, roept de arts of verpleegkundige de naasten erbij. In zo'n geval is de kans op overlijden groot. Het kan een stervende een veilig gevoel geven en rust of troost bieden als een naaste dicht in de buurt is. We noemen dit ook wel waken. 

Stervensfase

Als besloten is niet meer actief te gaan behandelen, richt de zorg zich op het comfort en verminderen van pijn bij u naaste. Voor meer informatie over deze fase en andere praktisch informatie rondom het overlijden en de periode erna kunt u terecht bij de verpleegkundige.

Belangrijk om te weten

Wij bieden u als naaste van de patiënt de mogelijkheid om 24 uur per dag bij uw dierbare aanwezig te zijn. Wij raden u aan om de dagen te verdelen in tijdsblokken, een 'waakschema', waarin meerdere personen een aantal uren aanwezig zijn. Reden hiervoor is dat het waken erg intensief is en het belangrijk is dat u zelf ook aan uw rust en verwerking toekomt. Dit zorgt ook voor rust op de kamer van uw naaste.

  • De verpleegkundige kan u vragen om even van de kamer af te gaan wanneer er zorgactiviteiten plaatsvinden.
  • Houd rekening met de rust van uw naaste en de andere  patiënten op de afdeling.
  • Als u wilt bellen, dan kan dat op de kamer van uw naaste. We vragen u wel om dit zo onopvallend mogelijk te doen.
  • We raden u aan om tegen uw naaste te blijven praten. Ook al is uw naaste niet meer aanspreekbaar. Het is mogelijk dat uw naaste u toch hoort. Houdt u daarbij rekening met wat u zegt.
  • De privacy van alle patiënten op de afdeling is erg belangrijk. Volg daarom de eventuele instructies van de verpleegkundige of arts op.
  • Het is niet toegestaan om zonder toestemming vooraf foto’s en/of filmpjes te maken waarop medewerkers en/of patiënten zichtbaar zijn.
  • Houd de patiëntenkamer netjes en opgeruimd.
  • Laat kostbare spullen thuis. Ziekenhuis Rivierenland is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw persoonlijke eigendommen.
  • Het is mogelijk om één extra bed op de kamer van uw naaste te plaatsen. Dit geeft u de gelegenheid om even te rusten of te slapen.
  • U kunt gebruikmaken van de badkamer en het toilet op de kamer van uw naaste.
  • U kunt gebruikmaken van het linnengoed, de handdoeken en washandjes die aanwezig zijn in de kast op de kamer.
  • U moet wel voor uw eigen toiletartikelen en nachtkleding zorgen.
  • Ook is het belangrijk dat u eventuele medicijnen die u gebruikt zelf meeneemt naar het ziekenhuis.

Maaltijden

  • Tijdens uw verblijf krijgt u een ontbijt, lunch en diner voor maximaal 2 personen van voedingsassistente.
  • Voor de overige personen kunt u eten in het restaurant kopen of van thuis meenemen en bewaren in de koelkast op de kamer. De verplegingkan uw maaltijd opwarmen in de magnetron.
  • Bij iedere koffieronde van de voedingsassistent krijgt u koffie of thee aangeboden. Het is ook mogelijk om sap, melk of limonade te krijgen.

Stilte en gebedsruimte

Ziekenhuis Rivierenland heeft een stilte- en gebedsruimte. Hier kunt u terecht voor bezinning, gebed en meditatie. Heeft u behoefte aan ondersteuning van een geestelijk verzorger of wilt u een afscheidsritueel, zoals een ziekenzegen of gebed voor uw naaste, dan kunt u dit aangeven bij de verpleging. Voor vragen naar het sacrament van de ziekenzalving verwijzen wij u naar uw eigen parochie. Als u dat wilt, kan de geestelijk verzorger u hierbij helpen. De geestelijk verzorger van het ziekenhuis is aanwezig van ‘s ochtends 08.30 uur tot ‘s middags 16.30.

Waakmand

Elke afdeling heeft een waakmand. In deze mand zitten artikelen die u kunt gebruiken bij het waken bij uw naasten. Ook zitten er producten in die gebruikt kunnen worden ter ontspanning of afleiding. Deze artikelen krijgt u in bruikleen. De waakmanden worden mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland. Als u interesse heeft in het gebruik van de waakmand, kunt u de verpleging hiernaar vragen.

Vragen?

Vragen over praktische zaken rondom het overlijden en de periode daarna,kunt u aan de verpleegkundige stellen.