Beweegbord

Pilot Beweegpictogrammen

In 2021 startten we met het inzetten van het Beweegbord. Het beweegbord helpt om bewegen onderdeel te maken van het dagelijkse gesprek tijdens de opname. Het doel van het beweegbord is om de beweegmogelijkheden voor de patiënt inzichtelijk te maken. Inmiddels wordt het bord op meerdere afdelingen ingezet en zijn de reacties positief. 

Sneller herstel

Fysiotherapeuten Ilse en Rolinda vertellen: “Aan de hand van pictogrammen op het beweegbord zien zorgverleners én naasten direct wat een patiënt kan en mag qua beweging.

In beweging blijven is heel belangrijk tijdens een ziekenhuisopname. Je herstelt er namelijk vaak sneller door en je zit, als je weer thuis bent, sneller op je oude niveau. Wanneer je onnodig lang in bed ligt en niet beweegt, neemt je spierfunctie en daarmee ook je zelfstandig functioneren af. Dat willen we graag tegengaan. Het is hiervoor belangrijk dat de patiënt zelf weet wat hij of zij kan en mag, maar ook dat het bezoek van de patiënt hiervan op de hoogte is.

Het gebeurt vaak dat bezoekers een stoel aan het bed aanschuiven, terwijl ze ook een rondje met de patiënt kunnen gaan wandelen. Even lekker samen naar het restaurant, bijvoorbeeld. Verruil je sokken dus voor pantoffels of schoenen en ga voor een joggingpak in plaats van een badjas! Daarin beweeg je lekkerder en ben je eerder geneigd om uit bed te komen”.