Deelname Europees onderzoek voor behandeling chronische leukemie

2 december 2021

Afbeelding Banner Formaat Website 1348X299

Ziekenhuis Rivierenland doet samen met 23 andere ziekenhuizen in Europa mee aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor mensen met chronisch lymfatische leukemie.

Wat is chronische lymfatische leukemie?

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is één van de meest voorkomende vormen van bloedkanker. Bij CLL heeft het bloed veel afwijkende rijpe witte bloedcellen. In Nederland krijgen ongeveer 700 mensen per jaar CLL. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. De ziekte verloopt sluipend en kan gepaard gaan met klachten als vermoeidheid, gewichtsverlies, vergrote lymfeklieren en verhoogde kans op infecties. Tot nu toe kun je hier helaas niet volledig van genezen. Met een behandeling is het wel mogelijk om de ziekte terug te dringen en zo de klachten te verminderen. Tot nu toe is dan vaak een chemokuur in combinatie met immuuntherapie de gebruikelijke behandeling.

Medisch wetenschappelijk onderzoek

In dit onderzoek worden drie verschillende behandelingen voor CLL vergeleken, die bestaan uit goedgekeurde nieuwe geneesmiddelen. Alle drie de behandelingsopties hebben al een goede werkzaamheid laten zien in eerdere onderzoeken, maar mogen nu vaak pas gegeven worden als de ziekte na eerdere behandeling terugkomt. De verwachting is dat veel meer patiënten hier baat bij gaan hebben zodat niet altijd een chemokuur nodig is en sommige patiënten zelfs alleen tabletten kunnen gebruiken. Op deze manier hoeven ze bijvoorbeeld minder vaak naar het ziekenhuis voor een chemokuur of immuuntherapie. De resultaten van dit onderzoek zullen artsen in de toekomst helpen bij het kiezen van de beste behandeling voor elke individuele patiënt met CLL.

Veel belovende resultaten

Internist-hematoloog Ilse Verpoorte - Botden is erg trots op onze deelname aan het onderzoek. “Vaak doen grote ziekenhuizen met veel patiënten mee aan dit soort onderzoeken. Daarom zijn we erg blij dat we als een wat kleiner ziekenhuis deze mogelijkheid nu ook hebben gekregen en zo een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan dit onderzoek. We zijn zelfs één van de ziekenhuizen in Nederland met de meeste patiënten die ingeloot zijn. En tot nu toe zien de resultaten van het onderzoek er ook veel belovend uit.” Verpleegkundig specialist in opleiding Wilma van den Brink vult aan: “Onze deelnemende patiënten zijn ook erg tevreden. De effecten van de behandeling zijn snel zichtbaar en lijken tot nu toe een goed resultaat te geven. Dit heeft direct positief invloed op hun dagelijks leven.”

Het onderzoek is in juni opgezet door de Universiteit van Keulen. In totaal doen ongeveer 800 patiënten hieraan mee, waarvan 110 uit Nederland komen. Het is nog niet mogelijk voor andere patiënten met CLL om deze behandeling te krijgen omdat het medisch onderzoek nog loopt.

Uitbreiding van de vakgroep hematologie

De vakgroep hematologie in Ziekenhuis Rivierenland bestaat uit twee internist-hematologen (Ilse Verpoorte - Botden en Ankie Kleinjan) en is afgelopen zomer uitgebreid met een verpleegkundig specialist in opleiding hematologie. Zij houden zich bezig met afwijkingen in het bloed, lymfeklieren en beenmerg.

Sinds de komst van Wilma van den Brink is er nog meer aandacht en begeleiding voor patiënten die in Ziekenhuis Rivierenland in behandeling zijn. Internist-hematoloog Ilse Verpoorte - Botden: “Dit is ontzettend waardevol voor de patiënt, we zijn erg blij dat we dit kunnen bieden.”

Foto: Internist-hematoloog Ilse Verpoorte – Botden en verpleegkundig specialist in opleiding Wilma van den Brink 

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)