Eerder naar huis na darmoperatie door nieuwe vorm van pijnbestrijding

DSC9503

Ziekenhuis Rivierenland werkt sinds kort met een nieuwe vorm van pijnbestrijding bij operaties voor de behandeling van darmkanker. Bij de operatie wordt in de wond een slangetje ingebracht waaraan een pompje is bevestigd, een zogenoemde elastomeerpomp. Dit pompje geeft automatisch gedurende 3 dagen een pijnstillend middel af in de wond. Patiënten zijn, doordat er geen morfine nodig is, sneller weer op de been.

Minder complicaties en eerder naar huis

Het voordeel is dat patiënten met deze nieuwe methode geen morfine nodig hebben om de pijn te bestrijden. Hierdoor zijn ze minder misselijk, hoeven ze niet te braken en kunnen ze sneller uit bed. Als het herstel gunstig verloopt, kan de patiënt zelfs al na 1 dag naar huis in plaats van na 4 dagen. 


Het idee van deze methode is niet nieuw en komt van het Catharina Ziekenhuis. Er is uitgebreide kennisuitwisseling geweest met de specialisten van het ziekenhuis in Eindhoven. Ziekenhuis Rivierenland opereert jaarlijks ongeveer 70 patiënten met deze aandoening en loopt mee voorop in Nederland als het gaat om deze vorm van pijnbestrijding.

Met de resultaten van deze methode wordt onderzocht of dit ook voor andere operaties ingezet kan worden.