Fitter de operatie in én uit, dankzij Fit4Surgery

4 januari 2022

Opnameplein Succesvol

‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Het is al enkele jaren een begrip voor ziekenhuizen. Patiënten die fit een operatie ondergaan hebben minder last van complicaties en herstellen vaak sneller. Daarom zijn we in Ziekenhuis Rivierenland sinds enkele maanden gestart met het Fit4Surgery (oftewel fit voor de operatie) programma. Het heeft als doel om de conditie van de patiënt te verbeteren, zodat ze na de operatie het dagelijks ritme weer sneller oppakken. Verpleegkundig specialist Harmke Verwoerd, diëtist Irma Oosterhof en fysiotherapeut Annette Hodes werken nauw samen om het programma voor patiënten een goed verloop te geven.

Het programma bestaat uit lichamelijke training, mentale begeleiding en een persoonlijk voedingsadvies. Daarnaast worden patiënten gemotiveerd om te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Door metingen te doen gedurende het programma kan de patiënt ook doelen bepalen, waar ze vervolgens naar toe werken.

Diëtist Irma merkt dat het programma goed aanslaat. “Omdat een operatie conditioneel veel van je vraagt, lever je als patiënt veel spiermassa in. De samenwerking tussen diëtetiek en fysiotherapie in het Fit4Surgery programma is erop gericht dat patiënten voldoende energie- en eiwitten binnen krijgen. Zo kunnen ze goed trainen en daarmee de conditie op peil brengen voor de operatie. Hierdoor kom je uiteindelijk fitter uit de operatie en verloopt het herstel beter. Tot nu toe zijn we allemaal erg tevreden met hoe dit nieuwe programma verloopt. Dankzij de snelle schakeling tussen de verschillende specialismen kunnen we de patiënt goed ondersteunen.”

 Patiënt heeft meer invloed op eigen herstel

“Wat we ook merken is dat de patiënten blij zijn dat zij zelf invloed hebben op hun eigen herstel. Op het moment dat ze binnen komen en bijvoorbeeld de diagnose darmkanker krijgen is dit voor iedere patiënt een schok. Als ze dan vervolgens zelf iets kunnen doen tijdens het behandeltraject, wordt het traject tastbaarder en dragelijker. Ook het feit dat ze lotgenoten zien en spreken tijdens de fitnesstraining heeft een positief effect,” aldus verpleegkundig specialist Harmke.

Fysiotherapeut Annette: ”En daarnaast merken we ook dat het patiënten meer vertrouwen geeft op een goed herstel. Na een operatie word je gemotiveerd om zo snel mogelijk weer te bewegen. Als je tijdens het programma elkaar kent en hebt afgesproken om hiermee aan de slag te gaan, kun je hier na de operatie op terugvallen. We laten de patiënten meedenken en meedoen in het bepalen van de snelheid van het herstel. Het is fijn om te zien dat patiënten door het programma weer vertrouwen hebben in hun eigen gezondheid.”

Alle nieuws items(https://rivierenlandprodpwa.azurewebsites.net/home-page/nieuws)