Goede resultaten door intensieve begeleiding hartfalen patiënten

27 juli 2021

Hartfalen Onderzoek 1

Uit een onderzoek onder 50 patiënten van ziekenhuis Rivierenland naar hoe snel en hoe goed je hartfalen patiënten hebt ingesteld op de juiste medicatie komen positieve resultaten. Hierdoor worden de maximaal mogelijke verbeteringen gehaald in bijvoorbeeld de pompfunctie van het hart en de inspanning die een patiënt aankan. Maar vooral voelt de patiënt zich sneller beter en ervaart een betere kwaliteit van leven. Ook op de lange termijn heeft dit voor de patiënt en de zorg belangrijke voordelen, zoals minder opnames in het ziekenhuis, minder controles op de polikliniek en het verlagen van de kans om te overlijden aan de hartaandoening. Het aantal hartfalen patiënten in Nederland en in Ziekenhuis Rivierenland neemt nog ieder jaar toe.   

Mireille Vermeulen, hartfalen verpleegkundige, is blij met de resultaten. ‘Wij begeleiden in ziekenhuis Rivierenland hartfalen patiënten in de eerste periode heel intensief. We besteden daar gemiddeld veel tijd aan.  “Het is van groot belang dat de patiënt goed ingesteld wordt op de juiste soort en dosering hartfalenmedicatie. We hebben regelmatige contactmomenten met de patiënt, op het spreekuur maar ook telefonisch. We hebben daarnaast veel aandacht voor leefstijl en samen met de patiënt bekijken we wat voor hem of haar belangrijk is in de door de patiënt ervaren kwaliteit van leven."

Check HF Studie 

Het onderzoek van ziekenhuis Rivierenland volgt uit een eerder onderzoek: de CHECK HF uit 2017. Een groot onderzoek naar Hartfalen in Nederland, waar ruim 10.000 patiënten uit verschillende ziekenhuizen aan hebben meegedaan. Het onderzoek was er op gericht om te kijken hoe in Nederland de verschillende hartfalenpoli’s werken, welke resultaten behandelingen opleveren en wat onderling de verschillen zijn en hoe dit is in vergelijking met het buitenland.

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)