Huisartsen kunnen nu digitaal onderzoek aanvragen

20 januari 2022

Img 0463

Huisartsen kunnen vanaf 20 januari 2022 bij Ziekenhuis Rivierenland onderzoek voor hun patiënten digitaal aanvragen. Patiënten ontvangen in plaats van het papieren aanvraagformulier een e-mail of geprint bericht. Het is een volgende stap in het benutten van digitale toepassingen in de zorg, waar Ziekenhuis Rivierenland al langer mee bezig is.

Tot nu toe gebruikten huisartsen voor het aanvragen van onderzoek voor hun patiënten verschillende papieren formulieren. Die manier is nog steeds mogelijk, maar de handmatige verwerking van gegevens kost veel meer tijd dan digitaal en er bestaat een groter risico op fouten. Daarom stapt het ziekenhuis, mede op verzoek van huisartsen zelf, over op digitaal aanvragen.

Het gaat om onderzoeken bij het laboratorium (bijvoorbeeld bloed- of urine-onderzoek), microbiologie en radiologie (zoals röntgenfoto of echo). Later dit jaar komt ook weefselonderzoek erbij. De digitale aanvragen verlopen via ZorgDomein. Dit systeem is al in gebruik voor verwijzing van een patiënt naar een specialist in het ziekenhuis.

Werkwijze voor patiënt

Gewoonlijk kreeg de patiënt van zijn of haar huisarts een papieren formulier mee met daarop aangekruist om welk onderzoek het ging. Deze formulieren gaan verdwijnen. De huisarts verstuurt zijn onderzoeksaanvraag nu rechtstreeks naar het ziekenhuis. De patiënt ontvangt een e-mail met een pdf of hooguit een geprint bericht. Hierin staat meer informatie over het maken van de afspraak, de locatie en eventuele voorbereiding.

Fotobijschrift: Ziekenhuis Rivierenland is blij dat het nu mogelijk is om digitaal onderzoek aan te vragen. Dit maakt de samenwerking met huisartsen een stuk efficiënter. Bij de start waren er bloemen voor huisartsenJelle Sündermann en Vera Gondrie (beiden lid klankbordgroep) uit handen van Marc Hendriks, voorzitter Raad van Bestuur, met achter hen leden van de projectgroep v.l.n.r. Thuy-Nga Le (microbioloog), Anneke van Lieshout (radioloog), Roseri de Beer (klinisch chemicus/projectleider) en Vincent van Maanen (coördinator Connect/projectleider).

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)