Ken je het buddyproject al?

24 maart 2022

Sissi, Miriam En Petra 16 3 22

Met het Buddyproject brengen we mensen bij elkaar die kanker gehad hebben of onder behandeling zijn voor kanker. Zij zijn ervaringsdeskundig en kunnen zich het beste voorstellen wat je nodig hebt. En hebben aan een half woord genoeg om te begrijpen hoe dat voelt. Onze verpleegkundig specialisten Sissi en Petra vertellen patiënten in de spreekkamer over het bestaan van het buddyproject. En Miriam Roeffen neemt dan contact op om de koppeling met de juiste persoon te maken. Dat gaat goed! Er zijn al een paar mooie matches ontstaan.

In het dagelijks leven combineert Miriam werk, gezin en vrijwilligerswerk: yogales geven in het Toon Hermans Huis Tiel. Zij heeft zelf kanker gehad en weet dus wat belangrijk is. “Buddy zijn vind ik heel waardevol. Je kunt herkenning vinden bij elkaar. Het is prettig om met iemand om te gaan en het eens niet over de ziekte te hebben. Met één woord of een knipoog weet de ander genoeg. Aan een buitenstaander moet je vaak uitleggen wat er met je is en wat je nodig hebt, als je dat überhaupt al weet. Als coördinator van de matches probeer ik tussen de regels door te horen en voelen wat iemand nodig heeft.”

De match

Het buddyproject is een samenwerking van het ziekenhuis met het Toon Hermans Huis samen. Het is gestart op 4 februari, Wereldkankerdag. Het wordt gesteund door de stichting Vrienden van ZR. Miriam: “ik vind het heel mooi dat dit project is opgezet en dat ik hier deel van uitmaak. Doordat ik zelf weet hoe het is om kanker te hebben, kan ik me inleven in wat iemand zoekt in een buddy. Je kunt als buddy iets komen brengen: je ervaringen en verhalen. En iets komen zoeken: een luisterend oor, samen iets ondernemen. Na de match die ik maak, regelen buddy’s onderling hoe ze verder contact willen onderhouden.”

Het buddyproject is opgezet met als voorbeeld het Buddyhuis van het St. Antonius Ziekenhuis, waar ons ziekenhuis veel mee samenwerkt. Tot nu toe doen er vooral vrouwen met borstkanker aan mee. Maar het staat ook open voor mensen met andere soorten kanker. Kijk op www.ziekenhuisrivierenland.nl/buddyhuis(https://www.ziekenhuisrivierenland.nl/buddyhuis)(https://rivierenlandprodpwa.azurewebsites.net/home-page/afdelingen/een-buddy-bij-kanker)(https://rivierenlandprodpwa.azurewebsites.net/home-page/afdelingen/een-buddy-bij-kanker)

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)