Kinderafdeling kleurt van binnen en buiten paars op Wereld Prematurendag

17 november 2022

Afbeelding Banner Website 1348X299 (2)

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren, zij zijn dan prematuur. Een vroeggeboorte heeft enorme impact op het hele gezin. Elk jaar wordt er op Wereld Prematurendag (17 november) aandacht gevraagd voor vroeggeboorte. De kinderafdeling van Ziekenhuis Rivierenland kleurt daarom paars vandaag. Paars is de mengkleur van blauw (jongen) en roze (meisje) en staat symbool voor vroeggeboorte.

Te vroeg geboren baby’s liggen weken, soms wel maanden in een couveuse in het ziekenhuis. Een prematuur heeft een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Dit heeft een grote impact op het hele gezin. Ouders, broertjes en zusjes en hun omgeving belanden in een voor hun onbekende wereld met onzekerheden en risico’s.

Vroeggeboorte op de kinderafdeling

Jaarlijks liggen er ongeveer 650 pasgeboren kindjes op de kinderafdeling van Ziekenhuis Rivierenland. Dit zijn baby’s die niet direct naar huis kunnen omdat ze te vroeg geboren of ziek zijn.  Kinderverpleegkundige Gabri Kaspers vertelt: “Vrijwel elke dienst zorg ik voor een prematuur. Ik zie dan hoe heftig dit voor een gezin kan zijn. Ze kunnen niet de kraamtijd starten in hun vertrouwde thuisomgeving. Het is een lange en onzekere periode. Daarom willen we op Wereld Prematurendag het begrip, de bewustwording en de bekendheid van vroeggeboorte vergroten. Dit doen we door ouders en de pasgeborene op de kinderafdeling deze dag extra in het zonnetje te zetten. Daarnaast kleurt de kinderafdeling paars, van binnen en van buiten!”

Acties rondom Wereld Prematurendag

Tijdens Wereld Prematurendag dragen de verpleegkundigen en kinderartsen van de kinderafdeling, in plaats van hun uniformjas, een paars t-shirt met de tekst: ‘Ik zorg voor een prematuur, wat is jouw superpower?’. Ook de buitenkant van de afdeling is paars verlicht.
De ouders en prematuren, die in het ziekenhuis verblijven, krijgen cadeautjes van Stichting Earlybirds(https://stichtingearlybirds.nl/), de organisatie van Care4Neo(https://www.care4neo.nl/?gclid=Cj0KCQiAsdKbBhDHARIsANJ6-jeKSp9GhIXvt0CzNRlxddF__0lSVg2Y45KwZkNkZ5UqncVn2gzTG_saAvTMEALw_wcB) een van de kinderafdeling zelf met dank aan de sponsering van Jungerius Flowers en Hughs and Things(https://www.hugs-and-things.nl/). Stichting Earlybirds komt deze week ook langs voor een mini fotoshoot van de prematuur geboren kindjes. 

Daarnaast wordt er door Care4neo een social media actie georganiseerd: P voor Prematuren. Ze vragen iedereen die een relatie heeft met vroeggeboorte om met de hand een P te maken en hiervan een foto of video te delen op social media. #pvoorprematuren.

Ook flipje kleurt paars

Dit jaar kleurt ook gemeente Tiel paars. In het centrum van Tiel wordt het beeld van Flipje in het paars aangekleed. Medewerkers van Ziekenhuis Rivierenland staan in de ochtend bij het paarse beeld van Flipje om voorbijgangers informatie te geven over vroeggeboorte. Daarnaast kan iedereen ook een foto maken met Flipje. Samen geven we vroeggeboorte meer bekendheid om de vele gezinnen die hiermee te maken hebben, beter te begrijpen en steunen.

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)