Nieuwe apparatuur maakt laboratorium Ziekenhuis Rivierenland ‘klaar voor de toekomst’

16 mei 2022

Nieuwe Apparatuur Laboratorium

De komst van nieuwe apparatuur betekent voor het laboratorium van Ziekenhuis Rivierenland een grote stap vooruit in nog efficiënter werken: er kunnen meer onderzoeken in dezelfde tijd worden gedaan, er is minder handmatig werk nodig en dat verkleint weer de kans op vertraging of fouten. Het laboratorium is met deze nieuwe basis helemaal ‘klaar voor de toekomst’.

Op het laboratorium wordt onder andere bloed en urine onderzocht. De uitslagen van deze onderzoeken zijn belangrijk om te weten wat voor ziekte iemand heeft. Het onderzoek van de buisjes bloed gebeurt voor een groot deel al geheel geautomatiseerd. Er zijn nu twee nieuwe analyse-apparaten van de firma Roche in gebruik genomen die een aantal oudere apparaten vervangen. Voor de vervanging was een uitgebreide verbouwing van het laboratorium nodig. Daarbij is het werken voor de analisten prettiger geworden: de looproutes zijn veel logischer, wat bij elkaar hoort staat bij elkaar en daardoor is er meer overzicht en ruimte gekomen. In het najaar komt er nog een sorteer- en archiveerrobot bij, waardoor er nog minder handwerk aan te pas komt. 

 

Uitslagen sneller bekend

Een bijkomend voordeel van de nieuwe apparatuur is dat de uitslagen van sommige onderzoeken sneller bekend zijn. Andere onderzoeken kunnen ook in de avond-, nacht- en weekenduren gedaan worden. Daarnaast gaan er meer bepalingen uit dezelfde bloedafnamebuis en levert het een update van het diagnostiekpakket op met nieuwe testen. 

 

Veranderde meetmethode

Voor enkele testen verandert de meetmethode. Patiënten kunnen dit merken doordat de uitslag in hun patiëntenportaal een ‘sprongetje’ kan maken. Dit wordt dan nadrukkelijk vermeld bij de betreffende uitslag. 

 

Samenwerking wordt nog makkelijker

De gekozen apparatuur sluit aan op die van de omringende ziekenhuizen (St. Antonius ziekenhuis, Canisius Wilhelmina ziekenhuis en Radboud UMC) waardoor samenwerken nog makkelijker wordt.

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)