Nieuwe manier om reukvermogen te testen in Ziekenhuis Rivierenland

1 maart 2022

Kno Sniffin Sticks Martijn

Je kunt op verschillende manieren reukklachten krijgen bijvoorbeeld door een ongeluk, valpartij of een virusinfectie zoals het coronavirus. Het afgelopen jaar heeft polikliniek KNO in Ziekenhuis Rivierenland veel patiënten gezien die na een coronabesmetting nog steeds last hebben van reukverlies. Sinds kort maakt de polikliniek gebruik van ‘Sniffin’ Sticks’ om dit probleem beter vast te stellen.

“In het Keel-Neus-Oor specialisme is een reukstoornis erg lastig om goed vast te stellen. Als je een patiënt hebt met gehoorklachten kun je dit meten door middel van een hoortest. Bij een patiënt met reukklachten is dit best lastig omdat er niet veel test mogelijkheden zijn. Sinds we gebruik maken van de Sniffin’ Sticks gaat dit gelukkig beter. Je kunt met de sticks vastleggen wat en hoe goed iemand ruikt,” vertelt KNO-arts Martijn Kemperman.

 

Reuktest

Patiënten kunnen bij de polikliniek assistent een reuktest doen met de Sniffin’ Sticks. De reuktest bestaat uit twaalf stiften die gevuld zijn met twaalf verschillende alledaagse geuren. De patiënt ruikt aan elke stift en moet per stift een keuze maken uit vier antwoorden die op een kaartje staan. De polikliniek assistent noteert de antwoorden en de KNO-arts kan vervolgens kijken wat het reukvermogen van de patiënt is. “Voor de patiënt is het fijn dat deze test beschikbaar is. Het reukprobleem wordt hiermee concreet gemaakt en serieus genomen.”

Na de test wordt er onderzoek gedaan naar een duidelijke oorzaak van het reukverlies. Afhankelijk van de resultaten en het KNO onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Je kunt het reukvermogen soms herstellen met medicatie bijvoorbeeld een neusspray met ontstekingsremmers. Daarnaast kun je het reukvermogen prikkelen bij patiënten met een slechte reuk door ze een aantal keer per dag aan geurflesjes te laten ruiken. Hierbij moeten patiënten vooraf het etiket van het flesje lezen zodat ze weten wat ze gaan ruiken. Dit is een soort hersentraining. 30% van de patiënten verbetert hier zijn of haar reukvermogen mee.

 

Neem reukklachten serieus

“Ruiken is erg belangrijk want het waarschuwt ons als er bijvoorbeeld brand is of wanneer er ergens gas lekt. Daarnaast speelt je reuk een veel belangrijkere rol bij eten en drinken dan bijvoorbeeld je tong. Je zou het niet denken maar zonder reuk geniet je echt veel minder van lekker eten. Als je niet goed kunt ruiken heeft dat veel impact op je dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om reukklachten serieus te nemen en er niet mee te blijven zitten,” aldus KNO-arts Martijn Kemperman. 

Alle nieuws items(https://rivierenlandprodpwa.azurewebsites.net/home-page/nieuws)