Oekraïnse vluchtelingen krijgen onderdak in Ziekenhuis Rivierenland

18 maart 2022

Downloaden 1

Ziekenhuis Rivierenland gaat vluchtelingen opvangen op een leegstaande afdeling in het oude ziekenhuis gebouw. Het ziekenhuis vindt het belangrijke ook in deze situatie haar maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid te pakken. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht voor de oorlog en ook regio Rivierenland zet zich in voor de opvang van deze vluchtelingen. De gemeente Tiel coördineert de opvang en heeft laten weten de eerste vluchtelingen in maart te verwachten.

Marc Hendriks, voorzitter Raad van Bestuur: “We helpen en ondersteunen in gezondheidsvraagstukken waar mogelijk. Ook als hulp van mens tot mens vinden we het belangrijk om in deze humanitaire crisis ons steentje bij te dragen. De gemeente Tiel was op zoek naar geschikte ruimte en wij hebben een afdeling met 13 kamers in het oude ziekenhuis leegstaan. De afdeling heeft een gezamenlijke woonkamer, ruimten om te koken en te wassen. De kamers zijn vrij eenvoudig klaar te maken om bewoond te worden. We zijn trots op onze medewerkers die ook in deze situatie, weer laten zien dat ze klaar staan voor onze medemens.”

Coördinatie door gemeente

Op de afdeling kunnen tussen de 35 en 40 vluchtelingen onderdak krijgen. De gemeente Tiel zorgt er samen met ondersteunende organisaties en vrijwilligers voor dat de vluchtelingen hun weg gaan vinden en bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg, school voor kinderen die leerplichtig zijn en dagbesteding of werk. Het is niet bekend wanneer precies de vluchtelingen komen en hoe lang de opvang nodig blijft. Vragen aan de gemeente kunt u stellen via oekraine@tiel.nl(https://ziekenhuisrivierenland.nlmailto:oekraine@tiel.nl).

Wat betekent dit voor u als patiënt of bezoeker?

Wanneer u voor een afspraak naar het ziekenhuis komt kunt u een vluchteling tegenkomen, bijvoorbeeld bij de patiënten uitgang of op de parkeerplaats. De kans is niet heel groot, omdat de afdeling waar ze tijdelijk gaan wonen in een gebouw is waar geen patiënten liggen. De opvang heeft verder geen invloed op uw bezoek. En als u iemand tegenkomt? Een praatje maken mag natuurlijk altijd. Helpen kan op vele manieren, een vriendelijke groet, of een kort gesprek, het is fijn om de verbinding met elkaar te zoeken.

Hoe kunt u zelf helpen?

Misschien wilt u zelf iets voor een vluchteling doen? Voor het doneren van spullen of het bieden van hulp verwijzen we u graag naar de websites van de gemeente Tiel(https://www.tiel.nl/steun-aan-oekraine)het Rode Kruis(https://www.rodekruis.nl/) en Stichting Vluchteling(https://www.vluchteling.nl/).

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)